20 000 fler får sparken

Besked i morse – tjänstemännen drabbas hårdast

NYHETER

I dag kom beskedet. 12 000 anställda sägs upp då Ericssons koncernledning nu sätter kniven i områdena administration, forskning, utveckling och mobiltelefoner.

Utöver detta sparkar företaget ut hälften av de omkring 15 000 konsulterna.

– Det är inte lätt att lämna detta besked till de anställda. Men vi kan inte bara sitta och vänta på att solen ska börja skina igen, säger vd Kurt Hellström till Aftonbladet.

Då Ericsson i dag presenterade sin delårsrapport spädde företagets vd Kurt Hellström samtidigt på stålbadet för företaget och för de anställda. Utöver de 2 600 som redan fått besked om uppsägning, sparkas ytterligare 10 000. Dessa anställda plockas i första hand från områdena försäljning, administration, forskning, IT och utveckling.

Ledningen lämnade i förmiddags även beskedet att ytterligare 2 000 inom mobiltelefontillverkningen ska bort. Vilka arbetsplatser som berörs meddelare företaget senare i vår.

Vid förmiddagens presskonferens gav han en föraning om vilka städer som, förutom Stockholmsområdet, kommer att drabbas hårdast.

– Jag utesluter inte att Lund och Göteborg och kommer att påverkas. Men huvudsakligen handlar det om Stockholmsområdet.

Hälften av konsulterna får gå

Utöver detta tvingas Ericsson halvera antalet konsulter som i dag uppgår till 15 000.

– Vi har ett sparpaket på 20 miljarder kronor och befinner oss i en bransch som går snabbt utför. Det vi gör nu är det som krävs för att vända utvecklingen, säger Kurt Hellström.

Hur har Ericsson hamnat i den här situationen?

– Det handlar framför allt om en övergripande ekonomisk nedgång, framför allt i USA, som påverkas oss mycket direkt.

Hur påverkar krispaketet förtroendet för Ericsson?

– Det är bara i Sverige som vi talar om dåligt förtroende för Ericsson. Vi är ett företag med 107 000 anställda. Med det som bakgrund får de här neddragningarna lite perspektiv.

På frågan om framtiden för de tio tusentals anställda som nu sägs upp tystnar Kurt Hellström. Sedan säger han försiktigt.

– Det är inte lätt att lämna detta besked till de anställda. Jag kan bara försöka förklara hur situationen ser ut, och beklaga läget, säger Hellström.

Inga löften om nya jobb

Kan du i dag lova de får sparken ett nytt jobb?

– Nej, det kan jag inte göra. Men Ericsson har en tradition som innebär att vi tar väl hand om dem som drabbats av uppsägningar.

Ericsson har fått hård kritik för sitt sätt att informera de anställda om de tidigare varslen. Men Kurt Hellström säger att de anställda som berörs av dagens krispaket kommer att informeras av sin närmaste chef, personligen.

Visserligen redovisar Ericsson i dag en vinst på papperet före skatt på 600 miljoner kronor för första kvartalet i år. Detta är bättre än väntat. Men det ska jämföras med första kvartalet i fjol, då vinsten var 6,1 miljarder kronor. Dessutom ingår en reavinst på försäljningen av aktierna i amerikanska bolaget Juniper. Räknas reavinsten bort redovisar Ericsson en förlust totalt på 4,9 miljarder kronor.

Mobiltelefoni är sorgebarnet

Dagens besked blottar Ericssons blödande mobiltelefonverksamhet på allvar. Hittills i år har mobiltelefonerna tappat 52 procent i försäljning, vilket motsvarar en förlust på 5,7 miljarder kronor.

På systemsidan går det bättre, men även här har en uppåtgående vinstkurva vänt nedåt. Området systems gjorde en rörelsevinst på 1,8 miljarder kronor.

– Vi har gått igenom många kriser förut och kommer att klara av även den här krisen. Men mobiltelefonerna är den verksamhet som är tyngst, säger Kurt Hellström.

Har ni funderingar på att strunta i mobiltelefonerna och satsa helhjärtat på systemen?

– Nej, vi har sagt att vi måste vara med även på den mobila marknaden.

Var femte svensk sparkas

Nära 20 procent av Ericssons 40 000 Sverigeanställda ska bort. Detta har skett på 23 dagar.

Syftet med dagens kraftiga sparpaket är att minska konstnaderna och ingjuta förtroende hos marknaden. Dagens första timmar på världens börser kommer ge Ericsson svaret om krispaketet var tillräckligt.

Ericsson själva är dock fortfarande optimistiska inför framtiden. Världsmarknaden för mobila nät kommer att växa med mellan 5 och 15 procent i år och antalet mobiltelefonabonnenter kommer att öka med 25–35 procent, spår koncernledningen i sin delårsrapport.

– Vi tror på framtiden. men samtidigt kan vi inte bara sitta och vänta på att solen ska börja skina igen, säger Kurt Hellström.

Krispaketet

Claes Thunblad, Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM