Snurriga besked om hur många som får sparken

NYHETER

Ericssons vd Kurt Hellström skyllde på nytt på konjunkturen när han i förmiddags presenterade företagets kvartalsrapport.

Det märkliga är att konkurrenten Nokia inte drabbats av nergången.

Deras vinst och försäljning ökar.

Kurt Hellström beskrev verkligheten i mycket dystra färger när han på engelska från Telefonplan i Midsommarkransen i förmiddags presenterade Ericssons rapport för årets tre första månader.

Det känns som man fått något hårt i huvudet, den snabbaste nedgång vi upplevt, vi ser inga tecken på återhämtning, alla har tagits på sängen. Så uppmuntrande var Ericssonchefen. Kul för de anställda att höra.

Krisen drabbar inte Nokia

Det märkliga är att nergången inte tycks ha drabbat en av Ericssons värsta konkurrenter, finska Nokia som också presenterade sin kvartalsrapport i morse.

Medan Ericssons vinst rasar till en tiondel av förra årets ökar Nokias med nära tio procent.

Nedgången drabbar alltså olika beroende på vilka produkter företagen säljer. Ericsson har inte lyckats tillfredsställa sina kunder, antingen säljer de fel grejor eller också är de för dyra.

– Fråga dem, svarade Kurt Hellström surt när han fick en fråga om varför det går bra för Nokia men dåligt för Ericsson.

Att han är ledsen och inte gillar att bli jämfört med dem som lyckas är förståeligt.

Men man förväntar sig att den verkställande direktören i Sveriges viktigaste företag kan svara lite bättre för sig än Kurt Hellström gjorde på presskonferensen i morse.

Hur många får sparken?

Exempelvis gavs ett flertal motstridiga uppgifter om hur många som ska få sparken från Ericsson.

Först sades att 10 000 ska lämna företaget. Drygt hälften av dem är anställda utanför Sverige.

Efter ett tag visade sig att ytterligare 2 000 som jobbar med tillverkning av mobiltelefoner i Sverige ska lämna företaget. Totalsumman var då uppe i 12 000 personer.

Efter ytterligare några minuter visade det sig att personalstyrkan som i dag uppgår till 107 000 över hela världen ska ner till ”under 90 000 personer” under året. Då handlar det plötsligt om 17 000 eller fler.

Till det ska läggas att ledningen upprepade att minst hälften av företagets 15 000 konsulter ska bort. I så fall är det uppåt 25 000 som lämnar företaget i år.

Vilken siffra som gäller vet förhoppningsvis de ansvariga inom Ericsson. Men de lyckades inte på något sätt kommunicera den till omvärlden.

De oklara beskeden fick Ericssons aktie att störtdyka på börsen. En timme efter presskonferensen hade kursen gått ner med 9,50 kronor till 59,00.

Hunsa inte med personalen!

Det är illa nog. Men värre är de oklara beskeden till de anställda. Hur många får gå och var? Inte en ledtråd från Ericssonledningen.

Det är inte bara dåligt chefskap gentemot de 37 000 anställda i Sverige. Det gynnar inte heller företaget. Ericsson lämnar med stormsteg den industriella verksamheten bakom sig och går mot att bli ett kunskapsföretag. Där är personalen den absolut viktigaste resursen. Den kan man inte hunsa med.