Tittarras för SVT

Sämsta påskveckan på sju år – TV4 knappar in

NYHETER

Allt fler av landets tv-tittare sviker Sveriges television. Tittarsifforna för påskveckan är SVT:s sämsta på sju år.

SVT1 och SVT2 lyckades tillsammans bara skrapa ihop 36,9 procent av den totala tittartiden under påsken.

Därmed är TV4 nästan i kapp.

De senaste MMS-mätningarna är en mycket dyster läsning för nystylade SVT. Redan i mars märktes nedgången i tittarandelarna, då de båda kanalerna endast lyckades locka 41 procent av tv-tittarna, enligt tidningen Resumés nätupplaga.

Sämsta resultatet på sju år

Under TV-högtiden påskveckan tappade SVT ytterligare greppet om landets tittare. 22,1 procent valde SVT1 och endast 14,8 procent valde SVT2. Detta är de sämsta resultatet för Sveriges television sedan MMS-mätningarna inleddes för sju år sedan.

Samtidigt hade TV4 med sina 30,5 procent av tittarna mer än dubbelt så många tittare som SVT2 under påskveckan, och kanalen är nu snart i kapp SVT:s båda kanaler tillsammans.

”Kan bli så här ibland”

Margaretha Kronholm som är chef för Sveriges televisions publik- och analysavdelning håller just på att gå igenom de senaste mätningarna, för att om möjligt finna en förklaring.

- Det kan naturligtvis handla om den nya programprofilen. Vi har ett idogt arbete framför oss att sätta den. Sedan var påskveckan en hockeyvecka, då TV4 hade hela SM-slutspelet i ishockey, säger Kronholm.

- Ska man vara hela Sveriges TV-kanal så kan det bli så här i bland.

TV1 bättre än grannkanalen

Men det finns också skillnader mellan Sveriges televisions båda kanaler. Efter den nya designen och frofileringen visar SVT1 en ökning av tittarandelarna. Hittills i år har kanalen nära 25 procent av tittarna jämfört med drygt 20 procent under samma period i fjol. Den kanal som blöder destå mer är SVT2 som rasat från 24 procent av tittarandelarna i fjol till 16,5 hittills i år.

Regelbundna mätningar

Mediamätning i Skandinavien, MMS, ägs av alla större svenska tv-bolag och genomför regelbundet mätningar av Svenskarnas val av TV-kanaler och Tv-program.

Claes Thunblad