”Huvudlöst att gå så hårt fram”

NYHETER

Att Ericsson sparkar 10 000 personer är oerhört allvarligt för de drabbade och för Sverige.

Det säger ledande politiker och fackliga företrädare sedan telekomjättens kvartalsrapport i dag presenterades.

Ericsson tvingas säga upp runt 10 000 anställda för att få ner sina kostnader. I Sverige tvingas 5 000 personer gå – de flesta av dem tjänstemän i Stockholm.

Dagens varsel skakar de fackliga ledarna.

Sture Nordh, ordförande för tjänstemännens centralorganisation, säger att Ericsson har ett mycket stort ansvar för de människor som nu tvingas sluta.

– Jag utgår från att företaget gör sitt allra yttersta för att skära ner så lite som möjligt och för att så långt det är möjligt hjälpa de som ändå tvingas gå.

Nordh påpekar att det inte bara handlar om de 5 000 som Ericsson sparkar. Även underleverantörerna drabbas.

”Oroande skära på forskning”

–Det som oroar mig är att Ericsson nu tycks skära ner på forskningssidan. Det är själva grunden för framtiden som drabbas.

Mari-Ann Krantz, ordförande i SIF, det fackförbund som organiserar de flesta av de tjänstemän som nu tvingas gå, är mycket kritisk till Ericssons agerande.

– Det är huvudlöst att gå så här snabbt och hårt fram bara för att marknaden skriker lite. Om vi lärt oss något av historien så är det att ogenomtänkta lösningar alltid straffar sig.

Krantz säger att de ”anställda inte ska behöva ha skrämselhicka varje gång Ericsson lägger fram en kvartalsrapport”.

– För att Ericsson ska få tillbaka de anställdas och konsumenternas förtroende krävs att företaget nu lägger fram en långsiktig strategi för framtiden. Allt annat vore oacceptabelt.

Även näringsminister Björn Rosengren är oroad över Ericssons stora neddragningar.

– Det är allvarligt och det berör många enskilda människor. Det som kan vara allvarligt med varslet är att det drabbar forskning och utveckling. I den här typen av företag är det just forskning, utveckling och design, ett högt kunskapsinnehåll som inte direkt berör produktionen, som är avgörande. Vi får hoppas att företagsledningen tänkt rätt.

Lättare få jobb för tjänstemän

Skillnaden mellan den här nedskärningen och tidigare är att den främst berör tjänstemän, experter och ingenjörer och Stockholmsområdet.

Rosengren tror därför att arbetsmarknaden för de nu berörda grupperna är enklare jämfört med i Linköping och Kumla.

Finansminister Bosse Ringholm:

– Detta är oerhört allvarligt både för företaget Ericsson och svensk ekonomi. Jag utgår från att företaget tar ett stort ansvar för de personer som behöver ett nytt jobb eller en annan utbildning, säger han till TT.

Finansministern påpekar dock att det också är viktigt att myndigheterna ställer upp och tillsammans med företaget göra det som behövs.

Oisín Cantwell