Rånarliga greps efter bankkupp

Misstänks för flera liknande rån i Stockholm

NYHETER

Rånarna slog sig in i banken med slägga. Två ungdomar, 17 och 21 år gamla, har gripits.

De misstänks för en rad bank- och postrån och polisen hoppas nu ha sprängt en länge efterspanad rånarliga.

Foto: HASSE ROSENTHAL
Slog sig in Strax innan banken skulle öppna slog rånarna in en ruta med slägga. De rafsade åt sig pengar och försvann sedan i en stulen BMW.

Rånet utfördes i går i Högdalen i södra Stockholm.

Strax före öppningsdags slår sig två maskerade rånare in genom ett av Handelsbankens fönster. Inför ögonen på den chockade bankpersonalen rafsar de åt sig pengar ur kassorna innan de försvinner i en stulen BMW.

Några kvarter längre bort byter de till en annan bil. Vittnen hinner dock observera bilens registreringsnummer och larmar polisen. De misstänkta gärningsmännen kan därför gripas på Bolidenplan i Södra Stockholm.

Kända sedan tidigare

- Gripandet gick väldigt lugnt. De satt i bilen när vi tog dem och nu sitter de hos oss, säger Bruno Järlestad, presstalesman för polisen i Söderort.

Rånarna hade strax dessförinnan slängt ut en stor väska med både vapen och rånarbyte. Polisen hoppas nu kunna binda både väskan och rånet till de två misstänkta ungdomarna.

De är sedan länge kända hos polisen för en lång rad brott. Utöver sådant som de tidigare fällts för tros de även ha begått flera olika rån mot både post- och bankkontor. Gårdagens tillvägagångssätt överensstämmer exakt med minst ett tidigare bankrån.

Dömd för våldtäkt

Den yngre av de två har tidigare suttit häktad på sannolika själ misstänkt för rånet mot Handelsbanken på Kungsgatan i Stockholm förra året. Han är också dömd för bilstölder och en smash-and-grab-kupp i västra Stockholm.

21-åringen är bland annat dömd för att tillsammans med två kamrater ha våldtagit en flicka i en källarförråd. Han har också två olika domar om misshandel på sig, den ena för att ha knivskurit sin idrottsledare.

Ingen av ungdomarna har fått några fängelsestraff för sin brottslighet. Gruppvåldtäkten renderade 21-åringen vård inom socialtjänsten och. 17-åringen har fått liknande påföljder samt böter och skyddstillsyn.

Olle Castelius