Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Kan Ericsson resa sig?

   Massuppsägningar och krispaket. Kampen för Ericssons överlevnad har bara börjat.

   Kommer Ericsson att försvinna från Sverige? Eller är det bara en djup svacka? I så fall, hur djup är den?

   Aftonbladet har pratat med anställda, forskare, politiker och aktiesparare.

   Deras svar skiljer sig. Men de är ändå överens - i sin djupa oro.

1. Vad tycker du om sparpaketet?

2. Vad tycker du om resultatet?

3. Vad tycker du om kursen?

4. Vad tror du om Ericssons framtid?Christer Söderström, ordförande i Metalls verkstadsklubb, Nynäshamn:

1. - Jag tycker det är är väldigt diffust. Var och hur ska de spara? Det talas om att det är administrationen som det måste skäras på - men var? Ledningen talar inte klarspråk.

2. - Självklart är det nödvändigt att spara när ett företag blöder, men detta har vi från fackets sida varnat för under flera års tid. Ledningen har valt att inte lyssna. Förutom Sony har de inga bra samarbetspartner.

3. - Det var väntat att Ericsson skulle rasa. När ledningen inte har någon strategi så är det självklart att marknaden drar öronen åt sig. Själv har jag inga Ericssonaktier.

4. - Framtiden är mycket oviss. Jag tror inte att Ericsson kommer att ha någon tillverkning i Sverige om ett par år. Nu sparar man och drar ner men jag är tveksam till om detta kommer att leda till att vi säljer fler mobiltelefoner.

Åke Sejdemark, elektriker, Ericssonanställd i 20 år:

1. - Samtidigt som det måste sparas lägger Ericsson ut sin fastighetsservice på Skanska, och det kan ju knappast vara gratis. Skanska kommer att tjäna pengar och Ericsson kommer att förlora ännu mer. Jag ser ingen logik i det.

2. - Sparplanerna borde ha inletts för länge sedan. Det kan knappast vara en nyhet att mobiltelefonerna sålde dåligt. Det har pågått under flera års tid.

3. - Jag trodde faktiskt inte att kursen skulle störtdyka, särskilt inte efter Sony-affären. Marknaden visste redan hur det stod till och jag trodde inte att den skulle reagera så kraftigt.

4. - När Ericsson får bukt med mobiltelefonerna tror jag att det kommer att vända. Tillverkningen kommer man fortsätta att lägga ut på lågprisländer men forskningen och utvecklingen kommer att stanna kvar i Sverige.

Peter Hagström, doktor i företagsekonomi på Handelshögskolan:

1. - Ericsson har gått fem miljarder kronor back på ett kvartal, och det är naturligtvis inte bra. Nu måste de hålla igen på utgifterna och, som jag förstått det, göra sig av med en massa konsulter. Som läget ser ut finns det ingenting annat som de kan göra.

2. - När man inte kan göra något åt intäkterna måste man skära ner på kostnaderna. Det viktigaste för Ericsson nu är att de får ett fortsatt förtroende på marknaden.

3. - Jag tycker att aktiemarknaden är lite väl hård mot Ericsson. Man får inte stirra sig blind på mobiltelefontillverkningen - Ericsson är så mycket mer, man har en stor produktportfölj.

4. - Jag tror inte att det finns någon anledning att räkna ut Ericsson. Men de behöver en starkare vision, ett bättre förtroende på marknaden och bland svenska folket.

Lars-Erik Forsgårdh, vd Aktiespararna, Södertälje:

1. - Det är svårt att säga om sparpaketet är tillräckligt. Vi får hoppas det.

2. - Det som oroar mest är det negativa kassaflödet. Företaget blöder. Om man går med förlust och drabbas av ett negativt kassaflöde som är större än den förlusten så är man illa ute.

3. - Kursen har utvecklats på ett naturligt sätt efter hur företaget utvecklats. Andra kvartalet verkar bli lika dåligt som det första. Jag har inte rört mitt aktieinnehav i bolaget och kommer nog att behålla det tills vidare.

4. - Jag är oroad. Vi får se vad det blir av det eventuella samarbetet med Sony. Hur som helst tar det tid innan det kommer att ge effekt på resultatet och försäljningen.

Christian Hall, analyschef Swedbank, Stockholm:

1. - Det är ett kraftfullt sparpaket även om detaljerna återstår. Förhoppningsvis kommer det att räcka.

2. - Det var ett svagare resultat än väntat på mobilsystem när det gäller rörelsemarginalen. Anledningen är bland annat att TDMA-standarden i Nordamerika har stannat upp väldigt tydligt när det gäller efterfrågan.

3. - Aktien är köpvärd på längre sikt, 12 månader. Vi tror att den kan nå 80 kronor.

4. - Framtiden i det längre perspektivet ser ljus ut. Den underliggande efterfrågan när det gäller mobiltelefoni och att investera i ny teknik gör att det ser ljust ut. Om Ericsson får till stånd ett samarbete på rätt villkor med Sony kan det bli riktigt bra.

Björn Rosengren, näringsminister:

1. - Det är allvarligt och berör många enskilda människor. Det som kan vara allvarligt med varslet är att forskning och utveckling drabbas. I den här typen av företag är det just forskning, utveckling och design, ett högt kunskapsinnehåll som inte direkt berör produktionen, som är avgörande. Vi får hoppas att företagsledningen tänkt rätt.

2. - Ingen kommentar.

3. - Ingen kommentar.

4. - Ericsson är fortfarande ett starkt bolag. Det man mest ska vara orolig för nu är alla människor som drabbas.

Petra Axlund, Fredrik Engström
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet