Ledningen verkar inte ha koll på läget

NYHETER

Hur många tvingas egentligen gå från Ericsson?

Ledningens besked är otillständigt diffusa.

Foto: TOMMY MARDELL
HUR MÅNGA får sparken? Kurt Hellström ger inga klara besked om hur många anställda som tvingas gå.

Kurt Hellström, Ericssons vd, förmår inte att uttrycka sig klart och entydigt. Antingen för att han inte vill. Eller för att han inte vet.

En central fråga är hur många anställda som ska tvingas lämna Ericsson. Det vill inte bara aktörerna på aktiemarknaden veta. Framför allt vill de anställda ha besked. Vilka ligger i riskzonen?

Ska 10 000 eller 25 000 bort?

Men av den information som Ericsson lämnade i går är det omöjligt att förstå hur många det är fråga om.

I delårsrapporten sägs att 10 000 personer ska bort "varav mer än hälften" utanför Sverige.

Läser man det finstilta framgår att ytterligare 2 000 personer ska bort. Så mycket mer ska den division som jobbar med tillverkning av mobiltelefoner krympa jämfört med tidigare besked. Nu är vi alltså uppe i en totalsumma på 12 000 personer.

Men på direkt fråga hur många anställda Ericsson ska ha vid årsskiftet svarade Kurt Hellström att staben helst skulle ner "under 90 000 personer". Eftersom antalet anställda just nu uppges vara 107 000 personer betyder det alltså att minst 17 000 ska bort.

Dessutom upprepade ledningen i går att kontrakten med minst hälften av företagets 15 000 konsulter ska avslutas. I så fall är det totalt 25 000 personer som ska lämna Ericsson.

10 000 eller 25 000, vilken siffra är korrekt? Ingen tycks veta, inte ens Ericssons ledning. Märkligt med tanke på att det handlar om att minska personalstyrkan med minst nio men kanske upp till 23 procent. Det är inga marginella justeringar, det är ett dråpslag.

Vågar inte göra någon prognos

Ännu mer oroande för Ericssons anställda är att ledningen inte vågar göra någon som helst prognos för framtiden. Andra kvartalet kommer affärerna gå lika dåligt som första, det vill säga med 4,9 miljarder i förlust. Helåret vågar man inte ha någon uppfattning om.

Verkar det som ledningen har koll på läget? Tyvärr inte.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM