Grattis på födelsedan drottning Elizabeth

Hon sover alltid ensam - och gillar att köra tåg

NYHETER

LONDON

Så som traditionen bjuder smäller idag 41 kanonskott i Hyde Park och 62 i gamla Towern i London. Drottning Elizabeth II fyller 75 år.

Själv firar hon i stillhet i Windsor Castle.

En gång svor hon åt polisen Drottning Elizabeth har klarat sig igenom alla skandalerna kring det engelska kungahuset. Själv brukar hon aldrig vara inblandad. Men hon är inte så trist och genompräktig som man kan tro. Foton: AP

Elizabeth har suttit på tronen i nästan ett halvt sekel.

År 2001 har inte börjat bra: först bilderna när hon vred nacken av en skadeskjuten fasanhöna, sen systern Margarets två hjärnblödningar, därefter "Sophiegate" med sonhustrun Sophies skvallrande om kungahuset till en falsk shejk.

Nå, Elizabeth brukar överleva alla kriser.

Men vad vet vi svenskar egentligen om henne? Här är tio saker ni förmodligen inte hade en aning om:

1) Drottningens blodgrupp är den relativt ovanliga 0 negativ. Färgen är dock fortfarande röd, inte blå.

2) Hon är populärare än Spice Girls på internet. Alla kommentarer som sänds till drottningens hemsida printas ut och överlämnas till henne.

3) Drottningen är den enda personen i Storbritannien som inte behöver pass. Alla passen i landet är nämligen utfärdade i Hennes Majestäts namn.

4) En enda gång har hon hörts svära. Det var sedan en störd man klättrat in i hennes sovrum i Buckingham Palace klockan 7.15 på morgonen. Drottningen tryckte otåligt på alla alarmknappar, polisen dröjde och Elizabeth försökte prata förstånd med mannen. När en polisman äntligen kom rusande och fick syn på drottningen stannade han upp och började rätta till slipsknuten. Då skrek hon: "Åh, men kom hit då för fan!"

5) Drottningen och hennes man prins Philip sover i separata sovrum. De hatar täcken. Det ska vara filtar och lakan.

6) Hennes handväska är i stort sett tom: den innehåller enbart ett par läsglasögon, en näsduk och en nyckelknippa.

7) Hon betalar 450 kronor om året för att låna pussel från en pusselklubb. Bitarna är av trä och det får inte finnas någon bild på lådan. Då blir det för lätt.

8) Elizabeth har flera oanade talanger. Bland annat kan hon köra tåg. Vilket hon gjort i både Kanada och Sydafrika.

9) När hon blir riktigt förbannad skickar hon först iväg en isande kall blick, sen stampar hon med foten i golvet, säger "så trevligt för er då" och går i väg.

10) Hon har aldrig 13 personer sittande samtidigt vid ett bord. Har hon tolv gäster delar hon upp dem på två bord i stället. Hennes vidskeplighet gör också att hon aldrig flyger utan att ha fäst sin S:t Christopher silvermedalj på väggen i kabinen. Nu vet ni det.

Vad ingen människa känner till, utom drottningen och hennes man, är vad Prince Philip låtit i hennes vigselring.

Peter Wennman