Mammas bön: Hjälp min Anna

Svenska läkare är hennes sista hopp

1 av 2 | Foto: LYUDMILA LONYUK
Märket växer varje dag. Mamma Iryna älskar sin Anna så mycket -- men kan inget göra för att hjälpa henne. Att de får komma till Sverige ser föräldrarna som ett svar från Gud. Kanske finns det hopp?
NYHETER

Annas växande elds-märke är en dödsdom i Ukraina. Men så läste hennes pappa en artikel om vad Aftonbladets läsare gjort för Ira och hoppet väcktes.

I maj undersöks hon i Malmö - men sedan är pengarna slut.

- Låt inte Anna dö, vädjar nu Lyudmila Lonyuk, chef för skandinaviska barnmissionen i Ukraina.

Anna föddes som en normal flicka på 3,2 kilo med ett födelsemärke. När hon var en månad började märket att växa onormalt. Mamma Iryna och pappa Dmytro Lekay, som har fyra andra barn, hade aldrig sett något liknande.

Missbildningen sprider sig

I Ukraina saknar läkarna både resurser och utbildning för Annas kärlmissbildning, där blodkärlen sprider sig inåt i kroppen, och Anna dömdes till en långsam död.

Medan Anna sakta deformerades sökte föräldrarna desperat efter hjälp - utan resultat. En dag läste hennes pappa en artikel om Ira Shevtjuck och att Aftonbladets läsare samlat ihop till hennes operationer.

Pappan lånade snabbt en bil och körde på måfå de cirka 70 kilometrarna till Iras hemby Shklin. Där knackade han dörr tills han fick tag på Iras familj.

- Sedan kom han till vårt kontor och bad om hjälp. När vi såg bilderna på Anna insåg vi att det inte gick att vänta, berättar Lyudmila.

Pappan grät av tacksamhet när han fick veta att Iras läkarteam i Sverige ska undersöka Anna. Men han vet inte att pengar saknas för fortsatt behandling.

Den 6 maj står specialisterna beredda på universitetssjukhuset i Malmö.

Annas missbildning är större än Iras.

- Det är positivt att syn och ögonen inte är angripna. Men det är svårt att veta hur djupt inåt det spridit sig. Det kan sträcka sig in svalget, luftstrupen, skallbasen, till munbotten. Hon kan få svårt att andas eller drabbas av blödningar, säger Magnus Åberg, överläkare på plastikkirurgen, som också behandlat Ira.

Läkarna är hoppfulla

Men teamet är beredda att ta sig an Anna - och de känner sig hoppfulla.

- Det är inte för sent ännu. Ge Anna ett bidrag - i Ukraina har hon ingen chans, säger han.

Antalet missbildningar i Ukraina har ökat lavinartat efter Tjernobyl.

- Precis som i Hiroshima och Nagasaki, dyker de upp med 10-15 års intervaller, säger Bo Wallenberg, chef för Skandinaviska barnmissionen.

- Föräldrarna har varit så oroliga. Att se pappans kärlek och spirande hopp är underbart, säger Lyudmila Lonyuk.

Så kan du hjälpa Anna

Ylva Bergman