Fri efter 21 år i dödscellen

”Jag visste att jag skulle bli frisläppt”

NYHETER

LOS ANGELES

1982 skulle Donald Paradis hängas, fyra år senare skulle han skjutas av en exekutionspatrull och 1995 skulle han avrättas genom kemisk injektion.

Nu är han en fri man.

Foto: AP
Lurade bödeln 1980 dömdes Donald Paradis till döden av en domstol i Idaho. Nu har han släppts fri efter en lång rättsprocess.

Efter 21 år som dödsdömd har han släppts sedan en domstol konstaterat att åklagarsidan begick flera fel under den första rättegången.

- Jag visste att jag skulle släppas ur fängelset. Men jag trodde inte det skulle ta så här lång tid, sa en tårögd och knäsvag Paradis, 52, utanför rättssalen i Coeur D'Alene i Idaho.

Tillhörde ett mc-gäng

Nu tänker han återuppta sitt liv med den tvåbarnsmamma som han gifte sig med när han satt inne.

Att kalla Paradis bakgrund för fläckfri är att gå väl långt.

Den före detta medlemmen i mc-gänget Gypsy Jokers erkände att han hjälpte till att gömma kroppen av en 19-årig flicka som strypts av hans kompis. Men han försäkrade att han inte mördat någon.

Vid rättegången 1981 hade han en oerfaren advokat och åkte till stor del dit på rättsläkarens uppgifter.

Hans nuvarande advokater William Mauk och Edwin Matthews visade efter otaliga överklaganden och juridiska tvister att rättsläkarens uppgifter inte stämde. De jobbade med Paradis fall i 15 år - utan betalning.

- Det här ska inte ses som en upprättelse av vårt rättssystem. Det är en tragisk dag för vårt rättssystem att Donald Paradis har tillbringat 21 år i fängelse, sa advokaterna samma dag som 52-åringen släpptes.

Anteckningar hemlighölls

Långt ifrån alla applåderar frigivningen.

- Juryn som tog del av fallet fann Paradis skyldig, säger åklagare Marc Haws som ledde åtalet mot mc-medlemmen.

De anteckningar Haws gjorde i början av utredningen och sedan hemlighöll från försvaret kom att utgöra nyckeln till överklagan.

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM