Här går gränsen för maxtaxa

Familjen på ”rätt sida” får dagis- avgiften halverad

NYHETER

Ingen kommun vågar säga nej till regeringens förslag om maxtaxa på dagis.

Men bara 74 säger bestämt ja.

Stenungsund kan bli den första som går emot regeringen.

Foto: STEFAN MATTSSON
DET KAN BLI RUSNING ÖVER BRON Lena Lovén, Bo Andersson och barnen Jonatan och Cornelia bor på rätt sida om Ulvsundavägen i Sundbyberg. Om Stockholm säger nej till maxtaxa kan det bli rusning över bron. Familjen Per, Åsa, Sofie och Simon Sundström planerar dock att bo kvar i sin stadsdel.

Före årets slut måste alla kommuner i Sverige ta ställning för eller emot maxtaxa i barnomsorgen. Aftonbladets undersökning under april visar att bara 17 av landets 289 kommuner har klubbat igenom en sänkning av dagisavgiften.

Hälften vacklar fortfarande och en av dem är Stenungsund. På måndag ska frågan upp i kommunfullmäktige och partierna är oense in i det sista.

- Vi avvaktar, om det finns förutsättningar för ett nej hamnar saken i ett annat läge, säger kristdemokraternas gruppledare Jakob Hallman.

Barnfamiljerna sparar tiotusentals kronor

Det är lätt att förstå kommunpolitikernas dilemma. Barnfamiljerna, en stark och viktig väljargrupp, sparar tiotusentals kronor på maxtaxa. Därför tvekar även borgerligt styrda kommuner att gå mot regeringens förslag.

- Jag tycker väldigt illa om maxtaxa och den kostar oss 15 till 20 miljoner. Men ger samtidigt föräldrarna i kommunen 50 miljoner mer i plånboken. Det är svårt att tacka nej till, säger Mats Gerdau, kommunalråd (m) i Nacka.

Frågan är svår även för kommuner med vänsterstyre. Detaljerna i maxtaxan är inte klara och därför har många problem att beräkna hur mycket reformen kostar i slutändan. Ingen vet heller hur mycket mer förskolepersonal som krävs när omsorgen blir billigare.

Sundbyberg inför maxtaxa redan i höst

Gällivare styrs av socialdemokraterna och vänsterpartiet, men tvekar.

- Man kan inte vara ideologisk in i döden. Vi vill se prislappen först, säger kommunalrådet Ove Haarala (v).

Sundbyberg har dock redan bestämt sig och blir först ut med maxtaxa. Redan i höst kan föräldrarna glädja sig åt lägre dagisavgifter.

- Det är en jättebra reform och vi vill komma igång i höst eftersom flest barn börjar i omsorgen då. Vi har höjt skatten med 90 öre för att kunna satsa på barnfamiljerna, säger Heléne Knutsson, s-ordförande.

För småbarnsföräldrarna Lena Lovén och Bo Andersson innebär Sundbybergs beslut att dagisavgiften mer än halveras. Från 2 322 kronor i månaden till 1 093 kronor.

"Vi använder kanske pengarna till semesterresa"

- Vi tjänar mycket på förslaget, pengar som vi kanske kan använda till en semesterresa. Vi kommer inte ha mer barnomsorg bara för att det blir billigare, säger Lena Lovén.

Grannarna på andra sidan Ulvsundavägen får vänta med semesterplanerna. Familjen Sundström bor i Bromsten och hör till Stockholms stad, där beslut tas först i maj.

- Vi hoppas förstås att det blir maxtaxa även här, men flyttar inte till Sundbyberg bara för sänkta dagisavgifter, säger Per Sundström.

Så räknar du ut din nya dagisavgift

Ska ni införa maxtaxa?

Så svarade kommunerna:

Fredrik Wallstedt, Jessica Ritzén