Peru sköt ned amerikanskt missionärsplan

NYHETER

LIMA

En amerikansk missionär och hennes spädbarn dödades på fredagen när peruanskt jaktflyg sköt ned ett missionärsplan.

Foto: AP
En kvinna och hennes barn omkom när deras flygplan sköts ner av peruanskt jaktflyg under fredagen.

Försvarsdepartementet beklagade nedskjutningen i Amazonasdjungeln och förklarade att stridspiloten tagit miste och trott att det lilla planet med missionärer transporterade narkotikasmugglare.

En talesman för den amerikanska baptistorganisationen ABWE sade att en 36-årig kvinna och hennes sju månader gamla barn dödades. Hennes man som flög planet och parets son kunde nödlanda på floden men fick lätta skottskador. Missionärsfamiljen hade arbetat i den peruanska delen av Amazonas i tio år.

Sjöflygplanet var enligt ABWE registrerat och väl märkt.

- Han (piloten) sade att ett jaktplan närmat sig dem och sedan öppnat eld. Det förekom ingen radiokommunikation, sade E C Haskell, talesman för baptistorganisationen vid dess högkvarter i den amerikanska delstaten Pennsylvania.

Skulle landa

Planet hade just begärt landningstillstånd i Iquitos när nedskjutningen inträffade.

USA:s utrikesdepartement har inlett en undersökning tillsammans med den peruanska militären. UD skulle under lördagen transportera såväl de omkomna som de skadade till USA.

- Uppenbarligen misstog den peruanska piloten det lätta flygplanet för en narkotikatransport, sade en tjänsteman i Washington.

TT-DPA

ARTIKELN HANDLAR OM