Peres bekräftar samtal med palestinierna

NYHETER

JERUSALEM

Israels utrikesminister Shimon Peres bekräftade på lördagen att han är inblandad i hemliga samtal med palestinierna för att få slut på våldet, rapporterade statlig radio i Israel.

Arabförbundet bad samtidigt FN:s säkerhetsråd om internationellt beskydd åt palestinierna.

- Jag har diskreta kontakter med palestinierna för att släcka oroshärden och när det blir några resultat så kommer jag att rapportera dem, sade Peres.

- Våld kan inte stoppas bara med militär styrka, det är också nödvändigt med samtal, tillade han.

I fredags sade Salah Tarif, den arabiske ministern i premiärminister Ariel Sharons regering, att hemliga samtal pågick för att få israeler och palestinier tillbaka till förhandlingsbordet.

Samtalen följde på uppgifter om att Yasser Arafat beordrat att de palestinska granatanfallen ska upphöra. Den israeliska armén uppgav också att den hävt de avspärrningar i Gazaremsan som införts tidigare i veckan.

Även om Shimon Peres anser att ett genombrott är långt borta, har han klarat av svåra situationer förr.

- Jag anser att Arafat har begått misstag och jag beklagar dem men han är inte skyldig till alla fel som har gjorts.

Premiärministern Ariel Sharon sade samtidigt i en tidningsintervju att han skulle återvända till fredssamtalen inom en dag om palestiniernas ledare Yasser Arafat satte stopp för "terrorismen". Sharon vill att Arafat agerar mot de militanta grupperna Hamas och Islamska Jihad, Tanzim inom Arafats eget parti och Hizbollah-gerillan i södra Libanon.

Arabförbundet har bett FN:s generalsekreterare Kofi Annan att säkerhetsrådet ska mötas för att ta upp Palestinafrågan.

- Jag sade till honom att den principiella frågan för araberna är att garantera internationellt skydd för palestinierna mot den upprepade israeliska aggressionen, sade Arabförbundets generalsekreterare Esmet Abdel Meguid på lördagen.

På lördagsmorgonen demolerade israeliska stridsvagnar och en bulldozer den tredje palestinska gränsposteringen på en vecka.

Efter fyra timmars granatbeskjutning under natten nära Gazas internationella flygplats, avancerade israelerna över gränsen till palestinskkontrollerat område. Efter förstörelsen retirerade de israeliska arméstyrkorna under häftig skottväxling med palestinsk gränspolis.

TT-AFP