Kritik mot polisen efter ingripande vid EU-demonstration

EU-parlamentarikern Per Gahrton omhändertogs

NYHETER

MALMÖ

När polisen grep in mot över 200 EU-kritiska demonstranter i samband med lördagens finansministermöte i Malmö var EU-parlamentarikern Per Gahrton (mp) en av dem.

Medan kravallpolis stuvade undan demonstranterna i bussar höjdes kritiska röster om att polisen använde för mycket våld.

Foto: PATRICK PERSSON
"En vanvettig taktik", säger EU-parlamentarikern Per Gahrton om polisens agerande mot demonstranterna.

- När polisen stoppade tåget och började släpa in ungdomar i bussar gick jag fram och frågade vad de sysslade med. Då tog de mig också, sade Gahrton.

Inför ögonen på journalister, fotografer och representanter för allmänheten släpades flera demonstranter på marken av kravallpolis. Flera av ungdomarna vittnade också om att polis utdelade slag med batong och knytnävar.

Upprinnelsen ska ha varit att en polishäst fick innehållet i en brandspruta över sig.

Gahrton förhördes

- Vi hade tillgång till uppgifter om att en grupp aktivister en längre tid hade förberett sig för attacker mot polisen. När polishästen blev sprutad på, när tre knallskott avlossades och när rökgranater och flaskor kastades blev det nödvändigt ingripa. Såvitt jag kan bedöma var det ett riktigt beslut, sade polismästare Per Svartz till TT.

Per Gahrton, liksom de övriga som bussades iväg, släpptes efter ett kort förhör.

- Jag har varit med vid demonstrationer i Seattle, Nice och Prag. Där höll sig poliserna intill ministrarna, på avstånd från demonstranterna. Här var de en och en halv meter från oss med hästar och hundar. En vanvettig taktik, sade Gahrton.

Finansminister Bosse Ringholm var inte villig att närmare kommentera polisens ingripande.

- Det är viktigt med demonstrationsfrihet och jag demonstrerar själv ofta och gärna, men det vore mig förmätet att bedöma något som jag inte haft möjlighet att följa.

Försmak av utvidgning

Inne på Malmömässan fick finansministrarna från kandidatländerna för första gången delta i ett möte med sina EU-kollegor.

Mötet gav en försmak av vad som väntar när EU utvidgats med ytterligare tolv länder. Tillsammans med riksbankscheferna och medhjälpare deltog 69 personer, vilket var rekordmånga.

I en rapport som finansministrarna diskuterade varnades kandidatländerna för finanskriser likt den som drabbade Sverige i början av 1990-talet. De behöver mycket privat kapital från utlandet för att klara alla investeringar som ett EU-medlemskap kräver.

Rapporten pekar på att inflödet av utländskt kapital snabbt kan byta riktning om investerarna börjar tvivla på regeringars förmåga att hålla inflation och budgetunderskott nere.

Estlands finansminister Siim Kallas pekade dock på flera kandidatländers dilemma. Att öka den offentliga finansieringen av investeringar genom skattehöjningar vore politiskt omöjligt.

Stöd till Turkiet

Turkiet, som ännu inte har fått börja förhandla om medlemskap befinner sig i dag i en finansiell kris. Problemen diskuterades av EU:s finansministrar som uppmanade internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken att ge Turkiet ytterligare stöd.

På förmiddagen diskuterade EU:s finansministrar det ekonomiska läget i EU. Den europeiska centralbankens chef Wim Duisenbergs uttalande tydde på att några sänkningar av euroräntan inte är aktuell nästa vecka.

Riksdagsman protesterar mot polisaktion

TT