Så här bor miljontals flyktingar

Stort läger uppbyggt i Stockholm

1 av 4 | Foto: PETER KNOPP
Flyktingläger i Kungsträdgården En brits, några filtar och en hink finns inne i tältet. Om det här var verklighet skulle det krylla av människor här. Men illusionen fungerar trots att bara hjälparbetarna är på plats.
NYHETER

Stockholm är bombat, staden står i lågor och befolkningen flyr.

Scenariot visas i den stora flyktingförläggning som byggts i Kungsträdgården.

- Vi måste bli än bättre på att hjälpa till. 50 miljoner befinner sig på flykt i dag, säger Anna Bertmar Khan, generalsekreterare i Läkare utan gränser.

På 900 kvadratmeter i centrala Stockholm visar organisationen hur ett flyktingläger ser ut. Hade tälten stått i något av världens krisområden hade här funnits tusentals flyktingar.

- Flyktingar är människor som tvingats fly från sitt hem. Så är det alltid. Har de tur lyckas de ta sig till ett flyktingläger. En av tre flyktingar flyr till länder som befinner sig i krig. Förhoppningsvis i mindre skala, säger Anna Bertmar Khan.

I tälten finns endast hjälparbetarna.

Det är dock tillräckligt för att beröra de flesta besökare.

- Vi ger en emotionell resa genom flyktinglägret med hjälp av guider som jobbat vid flyktingläger i bland annat Sudan, Kenya och Somalia.

En fungerande jämförelse

Anna Bertmar Khan konstaterar att jämförelsen med Stockholm som krisort är effektiv.

Flyktinglägret i Kungsträdgården visar gripande bilder från Guinea, som Anna bedömer som det värsta området på jorden. Där finns också teckningar som barn ritat.

- Det fysiska gör att människor sätter sig in i en flyktings situation. Vi har familjetält där man kan fundera över hur man skulle överleva där i sju år på liten yta med större delen av släkten. Det är gripande. Många bor i läger väldigt många år.

Information ger medkänsla

Anna Bertmar Khan konstaterar att det är de som besitter information som bryr sig.

Och det finns mycket vi kan göra även om vi inte kan ge pengar.

- Att visa förståelse för dem som kommer hit. De har inte valt att fly hit från sitt hus, från sin trädgård, från sitt jordbruk. De kommer hit i desperation. Inte av ekonomiska skäl som en del tyvärr tror.

- Visa värme mot dem som lyckas ta sig till vårt land. Att bjuda hem dem på en kopp kaffe och förklara vad en kanelbulle innehåller är en bra idé.

Läkare utan gränser

Fredrik Engström