Gahrton: De vred upp mina armar

NYHETER

MALMÖ

EU-parlamentarikern Per Gahrton kritiserar polisens agerande mot demonstranterna i Malmö.

- På ett ögonblick var två poliser framme, vred upp mina armar, tryckte upp mig mot en buss och visiterade mig, berättar han.

Förgäves försökte han hävda sin parlamentariska immunitet.

Foto: PATRICK PERSSON
Per Gahrton är kritisk till polisens agerande.

Tillsammans med ett drygt 30-tal partivänner deltog miljöpartisten och EU-parlamentarikern Per Gahrton i den stora demonstrationen mot EU:s finansministrar i Malmö.

- Vi gick sist i det långa tåget, säger han. Plötsligt var vi omringade av poliser som uppmanade alla att sätta sig ner.

Polisen hade hela tiden bevakat demonstrationståget, i vilket det ingick maskerade och provokativa grupper. Det var när polisen försökte stoppa dessa och leda in dem på en annan väg som även miljöpartisterna hamnade inom polisens avspärrning.

En ryttare skadades

Det blev ett våldsamt tumult. Demonstranterna sprutade släckningspulver och kastade knallskott mot polisens hästar. En ryttare ramlade av och skadades.

Ägg, tomater, sten och flaskor kastades mot polisen som svarade med att gå till attack. En polisman blev biten i armen.

- Jag såg hur de tog en ung tjej. När hon skrek att polisen tafsade på henne gick jag fram och undrade vad de höll på med.

Enligt polisen hade Per Gahrton uppmanats att lämna området men vägrat.

- Därför greps han och visiterades. Oavsett om det är en EU-parlamentariker eller inte så måste vi fortsätta att göra vårt arbete. Jag anser inte att vi agerat felaktigt, säger Leif Lindqvist, stabschef och ansvarig för polisinsatsen i Malmö.

Grep 228 demonstranter

Per Gahrton informerades om att han gripits enligt paragraf 13 i polislagen för störande av allmän ordning.

- Jag försökte hela tiden hävda min parlamentariska immunitet - men de tycktes inte begripa vad jag talade om, säger han.

Enligt protokollet vid utrikesdepartementet har Per Gahrton och övriga parlamentariker begränsad immunitet. Den gäller under tiden som han tjänstgör. EU-parlamentet ska i dag kontrollera om demonstrationen kan räknas som tjänstgöring.

Sammanlagt grep polisen 228 demonstranter. Alla släpptes under kvällen. Två av demonstranterna fick föras till sjukhus med ansiktsskador. Två poliser skadades.

Aftonbladet i dag:

Pelle Tagesson