Fotbollsstjärna äger slavskepp

NYHETER

NEW YORK

Slavskeppet Etireno ägs av en av Nigerias största fotbollsstjärnor.

Jonathan Akpoborie, proffs i tyska Bundesligalaget Wolfsburg, uppges vara på väg till Benin för att få loss sitt fartyg.

Det är oklart om han känt till att Etireno kan ha använts för slavhandel.

Foto: AP
Jonathan Akpoborie är fotbollsproffs i tyska Bundesligalaget Wolfsburg.

De nya uppgifterna kommer från den nigerianska dagstidningen The Guardian.

Akpoborie uppges ha köpt fartyget 1998 från Danmark samtidigt som han köpte fartyget Xmas Day. Båda fartygen är registrerade i Nigerias huvudstad Lagos.

Källor uppger för tidningen att fotbollsproffset egentligen inte var särskilt intresserad av affären men att familjen Akpoborie tyckte det var en bra investering.

Jonathan Akpoborie äger fartygen och sitter som ordförande i Titanic Investment Limited men har lämnat skötseln av verksamheten till en av sina bröder som bor i Dakar i Senegal.

Försöker få loss fartyget

Akpoborie kom på delad åttondeplats i skytteligan i Bundesliga förra året. Han skulle också ha varit med i Nigerias OS-lag i Sydney men Wolfsburg stoppade honom.

Stjärnan sägs vara på väg till Benin för att förklara sig för landets myndigheter och samtidigt försöka få loss fartyget.

Undersöker affären

Alla de sex besättningsmännen ombord på Etireno är nigerianer. Alla sitter arresterade hos polisen.

Trots förvirringen kring hela historien finns det nya tecken som tyder på att Etireno verkligen hade barnslavar ombord. Av de 31 ensamma barn som omhändertogs är det bara ett barn vars föräldrar gett sig tillkänna.

FN:s barnfond Unicef undersöker nu hela affären.

Organisationen hävdar att det säljs 200 000 barn av sina föräldrar varje år i Väst- och Central-afrika.

17 av barnen har placerats ut i en barnby som drivs av SOS Barnbyar. De övriga finns på ett annat utländskt barnhem i Cotonou i Benin.

Wolfgang Hansson