”Gud finns i din hjärna”

Forskare: Han sitter nästan längst bak i höger hjärnhalva

NYHETER

Gud finns.

Närmare än du tror.

Han sitter till höger, bak i din nacke.

Foto: URBAN ANDERSSON
MEDITERAR Mötet med Gud uppstår i vår hjärna. Det visar en ny undersökning där hjärnan hos mediterande munkar har röntgats.

Tvistat om Guds existens har människorna gjort i alla tider.

En del säger sig ha mött honom - andra att han talat till dem. Vissa menar att han finns överallt - andra att han inte finns alls.

Nu säger den amerikanske hjärnforskaren Andrew Newberg att han har hittat honom - i din egen hjärna. Han sitter nästan längst bak i högra hjärnhalvan.

Men för att få kontakt med Gud måste du meditera eller be intensivt.

Aktiviteten sjunker

Det låter som rappakalja, men mister Newberg, biträdande professor på universitetssjukhuset i Pennsylvania, har tagit den moderna tekniken till hjälp i jakten på Gud, berättar Sydsvenskan.

Med den har han visat att den religiösa upplevelsen av att vara ett med alltet, att vara bortom tid och rum, uppstår i vår egen hjärna, när vi mediterar eller ber intensivt.

Då sjunker nämligen aktiviteten bak i högra hjärnhalvan markant - och det är bland annat där vi uppfattar just tid och rum.

Så uppstår mötet med Gud, enligt Andrew Newberg.

Det har han kommit fram till genom att röntga hjärnan hos ett antal mediterande tibetanska munkar och bedjande franciskanersystrar.

Var och en av dem har suttit ensamma i ett rum och bett eller mediterat, försedda med sladdar och slangar.

Sprutade in röntgenvätska

När de efter någon timme uppnått just den där känslan av att förlora jaget och gå upp i alltet har de tryckt på en knapp.

Då har professor Newberg och hans forskarlag med hjälp av fjärrstyrning sprutat in radioaktiv röntgenvätska i deras hjärnor.

Och alla bilder talar, enligt Andrew Newberg, samma språk: det är just på det stället, bak i nacken, som gudsupplevelsen uppstår.

Martin Ingvar, hjärnforskare på Karolinska sjukhuset i Solna, instämmer i att upplevelsen uppstår i vår egen hjärna, men det säger inget om Gud finns eller inte:

- Det får någon annan avgöra. Jag tycker att man ska vara väldigt ödmjuk inför att dra den typen av slutsatser utifrån den här typen av data. Det är spännande, men det är ett observationsfynd och eftersom det inte finns någon teori bakom som gör det möjligt att säga om det är riktigt eller falskt, har det väldigt lågt vetenskapligt värde i min bransch, säger han.

Och nu utesluter för all del inte Andrew Newberg att Gud kanske finns någon annanstans, utanför våra huvuden, också:

- Vi kan bara visa vad som händer i hjärnan. Vad som finns eller inte finns utanför är en helt annan sak, säger han till the New Scientist.

Kerstin Nilsson