Vakterna berusade vid dödsolyckan i Roskilde

Billig öl ingick i jobbet då nio unga dog

NYHETER

Vakterna var berusade då nio ungdomar, bland dem tre svenskar, trampades till döds i Roskilde förra året.

Säkerhetsvakterna på festivalen saknade utbildning. De jobbade gratis - och de drack stora mängder öl till kraftigt reducerat pris.

Det skriver danska Berlingske Tidende på söndagen. Tidningen har talat med en rad vakter som arbetade på kvällen då nio ungdomar trampades till döds och ett 30-tal skadades.

Enligt vakternas egen uppgift var många av dem inte nyktra då den ödesdigra konserten startade strax före midnatt natten mot lördag den 1 juli. Trycket på scenen inför Pearl Jams konsert var hårt och det stod tidigt klart att en katastrof var på väg att inträffa. Sångaren försökte förgäves lugna publiken utan resultat.

Fick köpa öl billigt

Nu avslöjas att säkerhetsvakterna varit berusade. De drack alkohol till subventionerade priser på jobbet under konsertdagarna.

- När vi skulle stå på vakt var vi ofta ganska berusade. Vi hade ju hört konserter och druckit öl hela dagen ända fram till passet började, säger en namngiven 19-årig vakt som jobbade vid Orange scenen, där nio unga miste livet.

Han var så trött att han lämnade jobbet mitt under ett vaktpass under en annan konsert vid Orange scenen förra sommaren.

- Det stämmer att vi var berusade när vi jobbade. Dels hade vi ofta druckit innan passet, men sedan hade vakterna där jag jobbade fri tillgång till öl för fem kronor styck bakom scenen. Det låga priset var en direkt bidragande orsak till att många av vakterna drack, säger en annan vakt som jobbat på festivalen vid flera tillfällen.

Han säger att det var helt accepterat att vakterna drack öl på jobbet.

- Det var en mycket avslappad dansk inställning till alkohol under festivalen. Jag har aldrig varit våldsamt full under ett pass, men jag har haft så mycket alkohol i kroppen att jag inte kunnat köra bil.

Frivilliga amatörer

Förra året var vakterna frivilliga amatörer utan någon som helst utbildning eller träning för jobbet.

Inför årets festival har arrangören valt att gå igenom säkerhetsrutinerna. Men man klandrar inte de vakter som jobbade vid Orange scenen förra året, då olyckan hände. Det framgår av ett brev som festivalen den 13 februari i år skickade ut till alla vakter som jobbade vid den scenen. Tvärtom får vakterna beröm för sin insats.

Tidningen har inte lyckats nå någon av de ansvariga vid Roskildefestivalen för en kommentar.

Caroline Olsson