Byggstrejk vid midnatt efter nytt nej

NYHETER

Parterna i byggkonflikten var överens om allt utom hur prestationslönerna ska betalas ut.

På måndagsmorgonen stannar därför 4 000 byggjobbare hemma.

Vid 22-tiden på söndagen ansåg medlarna att det inte gick att komma längre och meddelade att de frånträder sitt uppdrag.

- I och med det utlöses strejken, säger Byggnads förhandlingschef Gunnar Ericsson till TT.

Kasinobyggena i Sundsvall och Malmö samt bygget av Södra Länken i Stockholm stannar. Det var mycket nära att parterna skulle komma överens. När tidsfristen för medlarbudet gick ut klockan 18 på söndagen hade arbetsgivarna accepterat slutbudet. Men det gjorde inte fackförbundet Byggnads.

Medlarna gav inte upp utan kallade till sig parterna för att gå igenom vissa detaljer. Det handlade till sist bara om att komma överens om hur prestationslönerna skulle betalas ut.

Arbetsgivarna accepterade

- Stora delar av det lagda förslaget från medlarna var acceptabelt, men på en viktig punkt kunde vi inte säga ja. Orsaken till vårt nej är förslaget till utbetalningsnivån vid prestationslön som ligger alldeles för lågt, sade förhandlingschef Gunnar Ericsson till TT.

En preliminär prestationslön betalas ut var fjortonde dag, men avstämningen görs först efter tolv veckor. Byggnads anser att skillnaden mellan preliminär och slutlig inkomst är för stor.

Byggindustriernas vd Bo Antoni var helt oförstående inför kraven.

- Det är en horribel situation mot bakgrund av innehållet i medlarnas bud som innehöll löneökningar helt i nivå med Byggnads egna krav. Budet innehöll dessutom fullt utbyggd helgersättning samt påbörjad arbetstidsförkortning, säger han.

Treårigt förslag

Byggindustrierna accepterade medlarnas bud trots att de tvingats backa från flera krav som exempelvis kortare avtalstid samt krav på en genomgång och analys av lönesystemet.

- Vi accepterade med omtanke om medarbetare och kunder för att förhindra att en byggstrejk sade vd Bo Antoni.

Det avtalsförslag som medlarna gav var treårigt och i nivå med industrin i övrigt, men exakt vad det skulle innebära i löneökningar kunde inte Bo Antoni svara på.

Varg Gyllander/TT ( )