Fansens röst

”Vi har diskuterat det stora i att bilda en orienteringsklack”

NYHETER

Vi Bajare är bäst i Sverige på tre saker: att skapa stämning, att skapa ramsor och att skapa intresse för mindre sporter. Exempel på de två första ser och hör vi varje match. Exempel på det tredje är handbollen och bandyn på senare år (okej, med viss hjälp av en gudabenådad smålänning).

Men är det inte dags att ge någon ny sektion ett lyft? Jag tänker framför allt på två sporter – orientering och boxning.

Vi är några som i flera år diskuterat det stora i att bilda orienteringsklack på exempelvis femdagars eller tiomila.

Tänk er ett stort gäng Bajensupportrar mitt ute i skogen sjungande ”Våga chansa, tufft att stämpla fel!”. Naturligtvis med egna pannlampor på nattsträckorna under tiomila för att förvilla motståndarlagens löpare, och självhäftande magneter att smyga fast på deras kompasser i startfållan.

Eller boxning. Erkänn att det vore stort att få hänga på utsidan av repen och vråla ”Slå Bajen slå!”.

Även här går det utmärkt att jävlas med motståndarna genom att smuggla med sig egna handdukar och gonggong. Det kanske rent av är lösningen på hela idrottsvärldens huliganproblem att göra boxning till den största publiksporten.

Vem orkar gå ut och slåss på stan eller hetsa motståndare efter en heldag vid ringside med skuggboxning, ramsor och boxarljummen pilsner?

Golf och innebandy då? Nej, knappast. I min egen dragna gräns mellan idrott och hobby hamnar dessa två företeelser definitivt på fel sida.

Och på den ”icke idrottsliga” sidan gränsen föredrar jag personligen dart och biljard. Som i och för sig skulle kunna bli riktiga höjdare med tifo och sjungande supportrar.

Tony Johansson (undergroundmedlem i Hammarby IF)