Montenegros president utropade sig till valsegrare

NYHETER

PODGORICA

Montenegros president Milo Djukanovic utropade sin regeringskoalition, som kräver utträde ur federationen Jugoslavien, som segrare i söndagens parlamentsval.

Men även vänsterpartierna, som vill behålla banden med Serbien, utropade sig som segrare.

- I mina vänners och mina kollegors namn vill jag härmed informera om att vi vunnit valet, sade Milo Djukanovic till hundratals supportrar som deltog i valvakan.

- Det viktigaste är att det var det politiska alternativ som vill göra Montenegro till en självständig stat som vann, tillade han.

Frågan om huruvida Montenegro ska stanna kvar i den federativa staten Jugoslavien, tillsammans med Serbien, dominerade helt valrörelsen. Regeringskoalitionen, som kallar sig självständighetsfronten, vill att Montenegro ska bli en självständig stat och utlovade en folkomröstning i den frågan, om de vann parlamentsvalet.

Även den liberala alliansen vill att Montenegro utträder ur Jugoslavien. Vänsterkoalitionen däremot vill behålla banden med Serbien och slår vakt om federationen.

Rösträkningen gick mycket långsamt men när 58 procent av rösterna räknats hade självständighetsfronten fått 43,39 procent och vänsteralliansen knappt 40 procent av rösterna. Den liberala alliansen hade fått cirka åtta procent av rösterna.

Därmed skulle den nuvarande regeringskoalitionen, tillsammans med liberalerna få 44 av de 77 platserna i parlamentet och kunna besluta om att genomföra en folkomröstning om Montenegros framtid inom federationen.

Men tidigare på kvällen, när 20 procent av rösterna räknats, jublade även vänsteralliansen och ansåg att den hade goda chanser att ta hem valsegern. Bilkolonner med de tre partialliansernas anhängare körde runt på Podgoricas gator och viftade med olika flaggor - den montenegrinsk, den jugoslaviska och den serbiska.

TT-AFP