Montenegros president utropade sig till segrare

NYHETER

- I mina vänners och mina kollegors namn vill jag härmed informera om att vi vunnit valet.

Så utropade president Milo Djukanovic självständighetsfront sig själv till valsegrare i Montenegro i natt.

Samma segersötma kände motståndarsidan under natten.

Valet i Montenegro är långt ifrån avgjort.

Söndagens rafflande parlamentsval i Montenegro följdes upp av en än mer rafflande rösträkning. I morse, då 65 procent av rösterna räknats, hade självständighetsfronten fått 43 procent av rösterna och vänsteralliansen knappt 40 procent. Den liberala alliansen hade fått knappt 8 procent av rösterna.

Men rösträkningen går mycket långsamt, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Tidigare under natten hade bilkolonner med de tre partialliansernas anhängare kört runt på gatorna i huvudstaden Podgorica, viftande med montenegrinska, serbiska och jugoslaviska flaggor. Alla med sin övertygelse om det bästa för Montenegros framtid. Alla vissa om att de vinner valet.

Det är detta valet i Montenegro handlar om - framtiden för den lilla republiken i Jugoslavien.

I den mycket livliga montenegrinska valrörelsen har en fråga slagit ut allt annat. Frågan om Montenegro ska stanna kvar i den federativa staten Jugoslavien tillsammans med Serbien.

Löfte om folkomröstning

Den ledande regeringskoalitionen, självständighetsfronten, vill att Montenegro ska bli en självständig stat och har gått till val på löftet om en folkomröstning i frågan. Även den liberala alliansen skriver under på självständighetskravet.

Vänsterkoalitionen vill däremot behålla banden med Serbien och slå vakt om federationen.

Skulle den nuvarande resultatet stå sig så skulle självständighetsfronten och liberalerna, med 44 av de 77 platserna i parlamentet, ha majoritet i parlamentet. Majoritet för att driva igenom en folkomröstning om utträde ur Jugoslavien.

Men enligt FN:s sändebud på Balkan, Carl Bildt, är vägen mot självständighet betydligt längre än så. I Radions ekoredaktion i morse betonade han att regeringskoalitionen först måste komma överrens med Serbien innan det kan bli tal om att bryta sig loss från Jugoslavien. Denna process kan, enligt Bildt, komma att dra ut på tiden.

Claes Thunblad