Läkare inför rätta misstänkt för djurplågeri

NYHETER

På måndagen hölls rättegången mot en av landets mest framstående cancerexperter, misstänkt för djurplågeri.

Enligt åtalet har läkaren injicerat tumörceller i djur för att sedan utföra amputationer och låta djuren självdö.

Om docenten döms riskerar han fängelse.

Rättegången mot den framstående Göteborgsdocenten beskrivs som ett pilotfall, där en fällande dom skulle ge anledning till fler poliutredningar kring landets djurforskningsprojekt.

Enligt åklagaren har den 54-årige docenten och överläkaren utsatt djuren för avsevärt lidande. Djurplågeriet har enligt åtalet ägt rum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset uppsåtligen eller av grov oaktsamhet.

Docenten åtalas för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen.

"Fruktansvärd grym hantering"

Det var vid en inspektion som miljöförvaltningen i Göteborg genomförde för drygt ett år sedan avslöjade djurplågeriet.

Docenten hade injicerat tumörceller i svansarna på de friska mössen, för att sedan strålbehandla dem. Svansarna amputerades och sedan fick mössen självdö. På den kvarvarande svansstumpen satte forskarna fast en metallclips.

Det finns ingen dokumentation som tyder på att smärtlindring användes vid försöken.

- Om den här docenten frikänns kan ingen fällas för djurförsök. Det handlar om en fruktansvärd grym och hänsynslös hantering av försöksdjuren som den här docenten är högst ansvarig för, säger Rebecca Tell vid Förbundet Djurens Rätt, som sitter med under hela rättegången.

Låg döda i sina burar

Vid miljöförvaltningens inspektion låg mössen döda i sina burar. Inga djur hade avlivats. I en anvisning till personalen som arbetade vid institutionen skrev docenten ”Djuren ska gå till dom dör av strålskador”.

Detta går tvärs emot vad docenten hade skrivit i sin försöksdjursplan som lämnades in till miljöförvaltningens djurförsöksetiska nämnd. I planen lovar den 54-årige docenten att djuren ska avlivas om de förväntas dö inom ett par dygn. Allt för att förkorta deras lidande. Denna formulering låg till grund då nämnden tillstyrkte docentens ansökan 1997.

- Han har brutit mot den här försökdjursplanen och därför har vi polisanmält honom, säger en tjänsteman vid miljöförvaltningen i Göteborg till aftonbladet.se.

En av de stadsvetetrinärer som skrivit under polisanmälan, Heléne Duvgren, har tidigare berättat i Aftonbladet om inspektionen vid docentens institution:

- Jag kommer ihåg att vi reagerade för hur djuren såg ut, sade hon.

Erkänner brott

Docenten har erkänt brottet.Han hävdar dock att han på grund av annat arbete saknat full kontroll över djurförsöket.

- Jag skulle inte ens hitta det rum där djuren förvarades, sa läkaren under rättegången.

Vid en fällande dom riskerar docenten böter eller fängelse i upp till tre månader.

Här utförs djurförsök

Claes Thunblad