Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Ingen vill följa med till mardrömsarenan

Peking Fanz reseansvarig sätter betyg på de allsvenska arenorna

Vångavallen. Namnet får inte Norrköpings supportrar att jubla. Snarare att försöka komma på bra undanflykter för att slippa åka dit.

- Det är lite folk, dålig stämning och det blåser alltid där, säger reseansvarige Jimmi Johansson, 25.

Vångavallen är av många känd som Tjångavallen. Öknamnet är välförtjänt, enligt Jimmi.

- Ja, det är ju inte utan anledning den kallas för det. Många tjångbollar har slagits där.

Spelet påverkar

Han tror att spelet är en stor orsak till att inte fler supportrar åker dit.

Som det är nu har Trelleborg ett av allsvenskans sämsta publiksnitt, trots att laget spelat i allsvenskan i många år i följd.

- Om de började spela bra fotboll, så skulle det kanske börja komma folk också.

Men inte bara spelet avskräcker åskådarna. Arenan är byggd på ett sätt som inte främjar supporterverksamhet. Publiken står långt ifrån planen, med löparbanor mellan sig och spelarna.

- Jag har hört att de ska bygga om och det blir nog mycket bättre när löparbanorna försvinner. Då kommer man närmare spelet.

Danmark räcker inte

När Peking Fanz anordnar resor till Trelleborg, brukar de ta en sväng till Danmark innan avspark. Inte ens detta får särskilt många fans att ändra sig och följa med till Trelleborgs hemmaplan.

- Det är riktigt svårt att få med sig folk. Vi brukar vara ett 70-tal som åker dit, säger Jimmi Johansson.

I en jämförelse med bortaresorna i Mellansverige, är 70 personer ett lågt antal. Mellan 300 och 400 brukar åka på resor till Örebro och Stockholm. Till Örebro åker de flesta för att det är nära. Inte för att njuta av arenan.

- Eyravallen är gammal och sliten. Vi får stå på kortsidan på en gammal träläktare.

Sveriges nationalarena är också Sveriges bästa fotbollsarena, anser Jimmi. Och det populäraste resmålet för Peking Fanz medlemmar.

- Det brukar vara flest som vill följa med till Råsunda. Det är en riktig fotbollsarena där alla ser bra. Eftersom vi kommer närmare spelet, blir det alltid bra stämning där.

Glatt på Råsunda

På Råsunda står det ofta upp emot 500 glada Norrköpingsfans och skapar ett ordentligt drag. Långt ifrån snålblåsten på Vångavallen.

    Peking Fanz reseansvarige, Jimmi Johansson, sätter här betyg på de allsvenska arenorna.

Bedömningen har gjorts utifrån hur bortasupportrarna tas emot, placeras på arenan och hur bra sikten är för dem. Malmö Stadion har Jimmi inte besökt och därför inte kunnat betygsätta.

Vångavallen

”En solklar etta. Vi var där i förra veckan och det var inte kul. Vi stod långt bort från spelet och snett bakom storbildsskärmen. Bedrövligt.”

Stockholms Stadion

”Det är ingen fotbollarena och det märks. Allt förstörs när man står så långt ifrån planen. Men det brukar ändå vara bra stämning där.”

Eyravallen

”Inget höjdarställe, direkt. Arenan är jättetråkig och det är tråkigt folk där också.”

Idrottsparken Sundsvall

”Den kommer att bli bättre, efter de ritningar som jag har sett. Det behövs verkligen en förbättring. Som det är nu är det en av de tråkigaste arenorna. Bortaläktaren är konstigt placerad.”

Ryavallen

”Vi är bra kompisar med Elfsborgs fans Guliganerna, så det är alltid kul att komma dit. Det är bra stämning, trots att arenan är i dåligt skick.”

Örjans vall

”En trevlig arena. Men det är krångligt att ta sig till vårt insläpp. Vi måsta gå över två fotbollsplaner för att komma in. Det blir lite rörigt.”

Gamla Ullevi

”Vi står för nära planen där. Det blir därför svårt att få överblick över spelet.”

Söderstadion

”Själva arenan är en av Sveriges bästa, bortaläktaren däremot, är ingen höjdare. Trots att vi står instängda i ett hörn är det alltid väldigt kul att komma dit.”

Rambergsvallen

”Det är en trevlig liten arena med en av de bästa bortaläktarna. Vi står på långsidan och har tak över huvudet.”

Olympia

”Sveriges näst bästa arena finns i Helsing borg. Vi står så att vi kan se bra och deras vakter brukar vara väldigt trevliga mot oss.”

Råsunda

”Det är den klart bästa arenan i Sverige. Till skillnad från många arenor jag besökt är det här en riktig fotbollsarena. På Råsunda finns inga löparbanor och alla ser bra.”

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet