”Numera kallar vi den för Sörjans vall”

Änglarna ger Halmstads hemmaarena bottenbetyg

NYHETER

Hemma bra, men borta bäst.

Det är Änglarnas Andreas Johansson som går mot strömmen och har den oväntade åsikten.

- För oss lite äldre är bortaresorna fest och hemmamatcherna vardag, säger han.

"Sörjans vall" däremot, är inte så festlig.

Sedan början av 1990-talet har intresset för att följa IFK Göteborg på bortaplan ökat starkt.

- Att det är bara 40-50 personer som åker händer inte längre. Nu är det alltid några busslaster från Göteborg. Och folk från andra orter anordnar egna resor eller hoppar på våra bussar. Det här har gjort att det blivit mycket roligare på arenorna, säger Andreas Johansson.

Leriga grusvägar

Roligt är dock inte ordet för Halmstads hemmaplan, Örjans vall. Den är allt annat än populär bland Änglarna.

- Vi brukar kalla den för Sörjans vall numera. Senast vi var där parkerade vi 100 meter från arenan, men emellan låg ett villaområde som vi var tvungna att gå runt. Vi gick väl en kilometer på leriga grusvägar. Man såg inte klok ut när vi var framme vid arenan, säger Andreas Johansson.

Eyravallen är en annan plats som drabbas av låga betyg i Andreas bedömning - för att inte tala om Vångavallen.

- Det är värdelöst att åka till Trelleborg, ändå gör man det gång efter gång. Man kan inte vara riktigt klok... (skratt)

- Det borde finnas regler för hur en allsvensk arena får se ut.

"En social grej"

Vad är det då som lockar att lägga så mycket tid på att följa sitt lag?

- Det är roligt. Vi i Änglarna har ju varit välsignade med många resor genom åren, men det är klart att det inte är lika kul att åka till Örebro för femtonde gången när man varit i Barcelona och Milano. Det är en social grej att åka, man är ett kompisgäng. Vi äldre, själv börjar jag närma mig 30, tycker det är roligare med bortamatcherna. Hemmamatcherna är mer vardag, borta är man mer taggad.

Någon resa du kan plocka ut som den bästa?

- Vi har ju varit på rätt många i Europa...men roligast var nog i Eindhoven 1993 när vi vann med 3-1. PSV var ju ett riktigt kanonlag då och vi låg under tidigt med 1-0. Men så fick killarna en knäpp och började spela boll. Vi var ett antal hundra nere och vi stötte på en massa Glasgow Rangers-supportrar. Det blev en skön förbrödring. Sånt är intressant.

Imponerad tysk

- När vi slog AIK borta med 5-1och jag hade en tysk kompis med mig. Han blev rätt imponerad av att vi var några hundra som åkte så långt en måndag. Det var också 1993. Hm, är det så länge sedan vi hade roligt... (skratt)

Har du varit med om någon mardrömsresa?

- Senast jag var i Sundsvall, det var förra vändan de var i allsvenskan. Vi åkte 83 mil i en minibuss, det var ingen höjdare. Borta mot Halmstad, där vi nästan aldrig vinner, är inte heller så roliga. Men då är det ju i alla fall bara 15 mil hem.

Niklas Forsman