SSU värvade medlemmar med spritfester

NYHETER

För att värva nya medlemmar lockade SSU skolungdomarna med vilda fester.

Nu riskerar en medlem i Kalmar att sparkas ur förbundet.

- Jag är väldigt bekymrad över det här, säger Christian Scharf, ombudsman för SSU.

Den 17 april drog socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, igång en stor värvningskampanj. Målet är att värva 2 500 nya medlemmar i samband med att man går ut och informerar om diskriminering.

I dag berättar Barometern-OT att värvningsmetoderna i vissa fall tycks vara högst tveksamma.

En SSU-medlem som värvade ungdomar på en skola i Kalmar ska ha gjort reklam för förbundet genom att berätta för tonåringarna om SSU:s vilda fester.

Mannen ska också ha upplyst tonåringarna om att det inom förbundet fanns gott om vuxna som kan köpa ut på Systembolaget.

- Jag tycker att det är upprörande. Att värva skolungdomar med sprit och vilda fester är inte acceptabelt, säger Eva Ragnarsson, vars 15-åriga dotter går på skolan, till Barometern-OT.

Christian Scharf, ombudsman för SSU i Kalmar, förnekar först att man skulle ha lockat med fester och alkohol. Efter att ha kontrollerat saken bekräftar han dock uppgifterna till viss del.

- Jag är väldigt bekymrad över det här. Det rör sig om en medlem som inte varit med i SSU så länge, säger han.

- Det här är en så pass allvarlig sak så vi kommer att diskutera om han ska uteslutas.

Enligt Christian Scharf är SSU mycket restriktiva när det gäller just alkohol.

- Vi har en mycket strikt akoholpolicy som grundar sig på hur SSU var kända på 1980-talet. Då kallades vi för Sveriges Supande Ungdomsförbund, säger Scharf till Barometern-OT.

Maria Saving