”Jag möttes av folk med pistoler”

Svenskarna berättar om gisslandramat på lyxhotellet

1 av 2 | Foto: MURAD SEZER/AP
De tjetjenska rebellerna ockuperade lobbyn och tog hotellgäster som gisslan. Två svenskar fanns bland dem som blev tagna som gisslan. "De riktade aldrig sina vapen mot oss. De uppträdde lugnt", säger en av svenskarna. Gisslandramat var över på förmiddagen i går.
NYHETER

Tio svenskar hann undan de beväpnade tjetjenska rebellerna på lyxhotellet i Istanbul. De flydde ut genom en sidodörr strax före midnatt.

Kvar på hotellet fanns Lars Blomkvist, 62, och Anne Lexelius, 47. De väcktes halv tre och blev tjetjenernas gisslan.

- Det var hemskt att se alla vapen. Men dramat fick ett lyckligt slut, säger Lars.

Lars Blomkvist från Nyköping och Anne Lexelius från Täby jobbar vid stålbolaget SSAB i Oxelösund. De befann sig på hotell Bosphorus för att delta i en metallkonferens tillsammans med ytterligare 300 hotellgäster.

Trodde att det brann

Klockan halv tre på natten mot måndagen ringde telefonen ungefär samtidigt på Lars och Annes rum. De blev ombedda att omedelbart bege sig till lobbyn. De trodde att det brann och skyndade sig.

- Där möttes jag av folk med pistoler och gevär. Och jag förstod att de hade skjutit tidigare under natten. Det var bland annat glassplitter från en ruta, säger Lars.

Tillsammans med ett 60-tal gäster fick de ligga och sitta i lobbyn tills gisslandramat var över klockan elva på förmiddagen i går.

- De riktade aldrig sina vapen mot oss. De uppträdde lugnt.

De avböjde i går den hjälp SSAB erbjöd.

- Jag mår bra. Allt är väl med oss, säger Anne.

Gisslantagarna slog till en halvtimme före midnatt. De ockuperade lobbyn och de gäster som fanns där och i baren togs som gisslan.

Sprang genom kulvertar

Gunnar Stark, 70, satt tillsammans med flera andra svenskar och avslutade kvällsmiddagen på hotellets restaurang när de märke att något hände.

- Vi räddades ut genom en sidodörr. Därefter sov vi på ett annat hotell. Jag är tacksam för att allt gick så bra som det gjorde. Inte minst med de två svenskar som tvingades vara med om gisslandramat, säger Gunnar.

Desiree Anell berättar att de fick springa genom hotellets kulvertar för att komma ut.

Ando Wikström, som tidigare arbetat för LKAB, berättar att det var en ren slump att de inte blev tagna som gisslan.

- Vi satt och räknade ihop notan. En kollega från Brasilien kom springande för att varna oss. Vi trodde honom inte. Men när vi gick mot lobbyn blev vi stoppade av hotellpersonalen, säger Ando.

Fredrik Engström

ARTIKELN HANDLAR OM