Byggnadsstrejkens kostnad: 20 miljoner – om dagen

NYHETER

Byggkonflikten kostar flis.

Drygt 20 miljoner kronor försvinner varje strejkdag.

Och än är parterna inte redo att börja förhandla.

Byggförhandlingarna ligger helt nere sedan i söndags kväll då fackförbundet Byggnads tackade nej till medlarnas bud och gick ut i strejk.

Drygt 240 byggen runt om i landet står stilla, helt eller delvis. Förutom kasinobyggena i Sundsvall och Malmö drabbas även bland annat Södra länken-projektet i Stockholm och Kartongfabriken i Iggesund.

Arbetsgivarna håller just nu kongress i Göteborg men säger att de inte planerar några motåtgärder. Byggnads avvaktar också men avskriver inte fler varsel.

Beredda på långvarig konflikt

- Just nu händer det ingenting. Vi kommer inte att kontakta medlarna och vill avvakta situationen innan vi lägger några nya varsel, säger Ove Bengtsberg, ordförande i Byggnads.

Byggstrejken är inne på sin andra dag men kostar redan miljoner. Båda parter är beredda på en långvarig konflikt.

- Vår bedömning är att summan är omkring 150 miljoner kronor den första veckan. Och då räknar vi inte med de kostnader som drabbar beställarna i form av förseningar, säger Christer Flodén, förhandlingschef för Sveriges byggindustrier.

Konflikten gräver också hål i fackets strejkkassa.

- Vi räknar med att det kostar 2,5 miljoner kronor per dag, säger Ove Bengtsberg.

Parterna är i stort överens om det nya avtalet, utom när det gäller utbetalningen av prestationslönerna. Facket vill att en större del ska betalas i förskott och inte som nu månader efter att arbetet utförts. Arbetsgivarna stretar emot.

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM