Två anställda på Migrationsverket misstänks för mutbrott

Häktades i dag - beviljade utländska brottslingar svenskt medborgarskap

NYHETER

Härvan på Migrationsverket växer.

Två anställda misstänks ha beviljat två utländska brottslingar svenskt medborgarskap.

– Det rör sig om många fler fall, jag vet inte exakt hur många, säger åklagare Torsten Angervåg till aftonbladet.se.

Båda männen misstänks för grovt tjänstefel och dataintrång. En av dem misstänks också för mutbrott.

De båda anställda på Migrationsverket i Norrköping greps på måndagen. De hade då varit anhållna i sin frånvaro sedan i fredags.

På tisdagseftermiddagen häktades de.

Männen - en handläggare och en beslutsfattare - togs ur tjänst redan i februari på grund av misstankar om grovt tjänstefel.

Två utländska brottslingar hade beviljats svenskt medborgarskap, och misstankarna riktades mot de båda anställda. Sedan dess har ytterligare fall uppdagats, men det är oklart hur många.

Och nu växer skandalen ytterligare.

- Alldeles före häktningen fick jag reda på att vid två tillfällen har personer som beviljats medborgarskap av de båda satt in pengar på den ene mannens bankkonto. Därför handlar det nu också om mutbrott, säger Torsten Angervåg till TT.

Enligt Angervåg handlar det om förhållandevis små summor, ett antal tusen kronor. De som satt in pengarna är inte samma personer som tidigare felaktigt beviljats medborgarskap och som gjorde att männen stängdes av från Migrationsverket.

Kan röra sig om mutbrott

De misstänkta är en 59-åring bosatt i Norrköping och en 44-åring från Stockholmsområdet.

I mitten av februari i år informerades personalen på Migrationsverket i Norrköping om att två tjänstemän inte längre fick vistas på sina arbetsplatser.

Det hade då framkommit att två utländska medborgare som dömts för brott hade beviljats svenska medborgarskap. Något som helt strider mot reglerna.

Ett beviljat medborgarskap kan inte återkallas.

– Det är delvis därför jag har rubricerat brottet som grovt. De båda är tjänstemän i en ansvarsfull förtroendeställning, och har beviljat medborgarskap i strid mot lagstiftningen, säger Torsten Angervåg.

Migrationsverket utreder internt

Sedan dess har polisen gjort flera husrannsakningar i männens hem. Migrationsverket har också inlett en internutredning kring dem.

Den fortsatta granskningen har avslöjat fler liknande ärenden och de båda misstänks nu för grovt tjänstefel.

Den ene mannen misstänks dessutom för dataintrång. Enligt åklagaren har han gått in i diariet och granskat ärenden.

De misstänkta brotten kan ge fängelse, säger Torsten Angervåg.

- Men det är för tidigt att spekulera i än. Är det så att de har tagit emot mutor så är det en försvårande omständighet. Är det så att de har utsatts för hot och varit tvingade mot sin vilja ger det ju en mildare syn på det hela.

Fakta: Tjänstemän och lagbrott

Maria Saving, Andreas Alfredsson

ARTIKELN HANDLAR OM