Värden: Jag är ingen vandal

Striden om funkishuset en fråga för regeringen

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl
trött på situationen Fastighetsägaren Anders Bodin, här i en av de totalt nerslitna lägenheterna, anser att han följer alla regler om hyresgästinformation och varsam ombyggnad. På ett år har stilleståndet kostat 1,6 miljoner. Stammar, el, ventilation – allt kräver upprustning.
NYHETER

Fasaden flagnar, lägenheterna är utrymda, fönstren gapar ödsligt.

Men den unika och heta striden om det gamla funkishuset fortsätter. Trots att hovrätten gett värden rätt att bygga om. Nu avgörs hyreshusets framtid av regeringen.

Aftonbladet skrev redan i höstas om arkitekten Ernst Grönwalls funkishus på Alströmergatan, byggt 1939. Sex av de 47 hyresgästerna vägrade att flytta i protest mot en renovering som de anser förstör husets kulturhistoriska särart. Nu har hovrättsdomen tvingat ut dem.

Arkitekter håller med

Till stöd har de en rad kända arkitekter och byggvårdare. Man har till och med ordnat specialvisningar med entréavgift.

– De nya köken blir sämre och en kollega kritiserar de ombyggda badrummen. Goda planlösningar spolieras, säger Alice Thiberg, känd som arkitekten bakom svensk köksstandard.

Renoveringsstrider är vanliga. Men ingen har blivit så infekterad som denna. Svårt att förstå för en lekman som letar efter felen i de så hårt kritiserade planändringarna.

Prisbelönt värd

Fastigheten ägs av den både miljö- och kvalitetsprisbelönte värden Anders Bodin, 54, även ledamot av Arkitekturmuseets styrelse. Hans familjeföretag har byggt och förvaltat i stan ända sedan 1937. I dag med tusentalet bostäder.

– Jag är trött på att utpekas som vandal när vi faktiskt gör en varsam och absolut nödvändig renovering, säger Anders Bodin. Och förbaskad över att huset nu bara står här utan att majoriteten av hyresgästerna kan flytta tillbaka. Runt 25 nyrenoverade och nybyggda smålägenheter hindras att gå direkt till bostadskön där de är efterlängtade.

– Jag och de flesta andra i huset tycker att Bodin sköter detta mycket bra, säger hyresgästen Thomas Wahlström. Det är bara den lilla protestklicken som kommit till tals. Jag tycker de har fel och längtar tillbaka.

Bodin har också stöd av bland annat stadsbyggnadskontor, länsstyrelse, brandmyndighet, handikapp- och byggvårdsexpertis, Stadsmuseet och hyresgästförening. Gunnar Söderholm är chef för bostadsförmedlingen, Bostad Stockholm:

– Utan att lägga mig i detta ärende vill jag hävda att Anders Bodin är en av stans bästa privatvärdar som gör mycket för det i dag så hotade hyresboendet.

Enligt de protesterande hyresgästernas juridiska ombud, Jan Berglund, finns ännu flera möjligheter kvar att stoppa ombyggnaden:

– Stadsbyggnadsnämnden måste göra en så kallad bygglovspliktsprövning eftersom lägenhetsplaner ändras så radikalt. Vidare är den stilbrytande tillbyggnaden av husets låga del – två nya våningar – överklagad till regeringen. Och så överväger vi att gå till Europakommissionen för mänskliga rättigheter.

Så säger lagen

Lennart Arnstad