Moderat politiker misstänkt för våldtäkt

NYHETER

En moderat politiker i Småland misstänks ha våldtagit sin före detta flickvän.

Nu har mannens partivänner uppmanat honom att ta en paus från politiken.

- Det är det enda rätta just nu, säger länsförbundsordförande Katarina Brännström.

I går lämnade kammaråklagare Kerstin Eriksson in åtalet mot den moderate politikern.

Han misstänks ha våldtagit sin dåvarande flickvän på ett hotellrum under en utlandsemester för knappt två år sedan.

Kvinnan hade just genomgått en operation i nacken. Enligt åklagaren tvingade mannen trots detta hennes huvud kraftigt åt sidan, bet henne i läppen och tvingade isär hennes ben innan han genomförde en våldtäkt.

Av hänsyn till kvinnan är förundersökningen belagd med sekretess.

- Eftersom åklagaren har valt att göra på det viset så kan jag inte säga så mycket mer än att han givetvis förnekar det som läggs honom till last, säger mannens försvarsadvokat Sten-Åke Larsson till aftonbladet.se.

Lämnade in motanmälan

När politikern fick reda på att kvinnan polisanmält honom för våldtäkt, svarade han med att lämna in en anmälan där han anklagade henne för förtal.

- Den utredningen lade jag ner. Förtal är ett brott vi i princip aldrig åtalar för. Det här handlar ju också om uppgifter som lämnats under pågående polisutredning, och då kan det aldrig röra sig om förtal, säger kammaråklagare Kerstin Eriksson.

Mannens partivänner uppmanar honom nu att ta en time-out från politiken.

”Bör ta en paus från politiken”

Katarina Brännström, länsförbundsordförande för moderaterna, tycker att hela situationen är olustig.

- Vi har haft telefonkontakter inom styrelsen i dag och vi är överens om att vederbörande bör ta en paus från politiken, säger hon till Aftonbladets internetupplaga.

- För sin egen skull och för partiets förtroende bör han inte vara delaktig i det politiska arbetet tills domen är klar.

Mannen förnekar brott, men ni ställer er inte bakom honom?

- Det är ord mot ord och det handlar om trovärdighet. Skyldig eller inte skyldig - ska han ha en chans att fortsätta måste han visa den respekten för vårt parti, säger Katarina Brännström.

Skulle mannen fällas för brott är hans framtidsutsikter inom moderaterna inte stora.

- Nej, en rimlig konsekvens blir att vi ber honom att sluta. Döms man för ett brott med den rubriceringen kan man inte ha politiska uppdrag med fortsatt förtroende, säger Katarina Brännström.

Maria Saving