”Min uppgift är att få igång diskussioner om barns rättigheter”

BO Lena Nyberg chattade med Aftonbladets läsare

NYHETER

Hur ska barn få större inflytande i samhället? Vart ska man vända sig om jag är mobbad.

Det var några av frågorna barnombudsmannen Lena Nyberg fick när hon chattade med Aftonbladets läsare.

Läs hela chatten här.

Foto: KAI REHN

kasper säger: Vad kan du hjälpa barn med egentligen? Kan du hjälpa till om man tycker att föräldrarna är dumma eller elaka?

Lena Nyberg säger: Jag kan inte hjälpa varje enskilt barn, men min uppgift är att få igång diskussioner om barns rättigheter och få föräldrarna att lyssna på vad barnen tycker.

Fia 12 säger: Jag får inte mobiltelefon för mina föräldrar tycker jag är för liten jag är 12år. När tycker du att man ska få ha mobiltelefon?

Lena Nyberg säger: Jag har precis samma diskussion med min 10-åriga son. Han ska få en när han börjar sjunde klass, men det är upp till varje familj att avgöra det själva.

björn säger: hej lena hur ser du på mobbingen i sverige idag har den ökat ellr minskat vad tycker du jag tycker i alla fall att den har ökat jag är skyddsombud på min skola och där har jag haft många mobbing fall attlösa tillsammans med lärare

Lena Nyberg säger: Jag tror att mobbningen har ökat, vilket är helt oacceptabelt. Vi måste lösa det, bland annat genom att diskutera problemet. De vuxna i skolan måste stötta både de som mobbas och de som mobbar.

amiee säger: vilken tycker du är den viktigaste frågan att driva?

Lena Nyberg säger: Att barnen själva får mer inflytande.

aso säger: Barenombudsmannen säger att de kan inte göra någonting för ett barens förholande när en annan myndighet är redan blandat i den .Vad menar man med detta?

Lena Nyberg säger: Att BO kan inte gå in i enskilda fall, vi kan inte lägga oss i vad andra myndigheter gör.

kasper säger: Har du några egna barn?

Lena Nyberg säger: Jag har tre barn, alla pojkar.

Fia 12 säger: Hör många barn av sig til dej?

Lena Nyberg säger: Alldeles för få, jag vill gärna ha kontakt med fler barn. Vi har bland annat ökat våra öppettider för att fler barn ska kunna ringa hit. Vi har också en hemsida där man kan gå in.

Killer säger: har du nog med erfarenhet att sitta på den plats du gör?

Lena Nyberg säger: Det kan inte jag bedöma, men det hoppas jag.

AnnaO säger: Vilka frågor driver du helst?

Lena Nyberg säger: Frågan om barns eget inflytande, samt se till att barn som behöver extra hjälp och stöd får det.

emil säger: Vad tycker du om betygsstressen i skolan?

Lena Nyberg säger: Jag tycker inte att stress i skolan är bra över huvud taget. Man måste se till att prov och undervisning läggs så att barn inte behöver bli stressade.

88jonas säger: vad ska man göra för att visa en tjej att man tycker om henne?

Lena Nyberg säger: Man ska gå fram och tala om det eller ge henne en snäll kram.

Gurra G säger: Lena, jag tycker att samhället håller på att spåra ur, jag förstår inte varför barnen ska ha mera inflytande. Visst dom ska respekteras men jag anser ändå att dom inte är intelektuellt mogna

Lena Nyberg säger: Jag tycker att alla människor ska respekteras och utifrån sin mognad få bestämma om sin egen vardag. Och barn är ofta tillräckligt mogna, tycker jag.

amiee säger: hur ska barnen få mer inflytande då tycker du?

Lena Nyberg säger: De ska få bestämma mer i skolan, man kan exempelvis ha barn- och ungdomsråd i kommunerna, de ska få säga sin mening när man planerar stadsdelar. Det finns många områden där barnen borde få säga sin mening.

Ola säger: Svenska barn tillbringar idag mer tid med dagisfröknarna än med sina föräldrar. Går det ihop med FNs barnkonvention ?

Lena Nyberg säger: Om barnen trivs och får respekt på dagis är det ju inget brott mot barnkonventionen. Men det är klart att föräldrar måste få möjlighet att tillbringa tid med barnen.

Simba säger: Hej! Hur väl anse du att våra rättsliga instanser följer barnkonventionen?

Lena Nyberg säger: Det är lite si och så med det. Länsrätterna tar inte hänsyn till barnen, man hör dem inte i vårdnadstvister till exempel. Och då följer man inte barnkonventionen.

jens säger: vad har du för myndighetsmakt för att utöva ditt jobb?

Lena Nyberg säger: Jag har rätten och skyldigheten att företräda unga i den allmäna debatten och att driva på regeringen i fråga om exempelvis lagändringar.

elenor säger: hej! är det du som kommer till västerås när alla kamratstödjarna ska ha en gala

Lena Nyberg säger: Ja, det är jag som kommer. Det ska bli jättekul.

umok säger: Vad är viktigast? Föräldrars religion eller barnens väl?

Lena Nyberg säger: Förhoppningsvis går det att förena, men annars är barnens väl det viktigaste.

emil säger: Hur ska man få politiker att lyssna mer på oss då?

Lena Nyberg säger: Dels så måste man hitta direkta kontakter. Det kan man lösa genom exempelvis ungdomsråd. Ofta är det dock lättare än man tror att få politiker att lyssna, även för barn.

Viola säger: Funderar BO på föräldrautbildningar för att undvika jobbiga vårdnadstvister "i förväg"?

Lena Nyberg säger: Jag ska träffa dem som höll i utredningen om föräldrautbildning snart. Jag vet inte om man kan undvika vårdnadstvister, men en föräldrautbildning kan nof betyda mycket på andra områden.

Aurora säger: Jag tycker det är för stora klyftor mellan den yngre och den äldre generationen. Det naturliga umgänget håller på att försvinna.

Lena Nyberg säger: Det håller helt och hållet med om. Vi måste hitta sätt att mötas över generationsgränserna.

olle säger: Hej lena jag är en kille som blir slagen av mina föröldrar men jag vågar inte säga till nån vad ska jag göra

Lena Nyberg säger: Du ska definitivt prata med någon vuxen i skolan, skolsyster eller lärare. Annars kan du ringa till BRIS eller Barnombudsmannen. Du ska absolut inte accpetera att bli slagen.

umok säger: Varför vågar bara SSU och RFSU aktivt ta ställning mot omskärelse? BO vill ju "på sikt " se ett förbud. varför inte nu?

Lena Nyberg säger: Därför att om det förbjuds nu skulle många av de som har omskärelse i kulturen sannolikt göra det ändå. Därför är det bättre att reglera omskärelsen så att vi vet att de som vill ha det får det på ett säkert sätt.

Ola säger: Du sa att föräldrar måste få möjligheter att tillbringa mer tid med sina bran. Det finns väl inget som egentligen hindrar dom ?? Pengar är ingen ursäkt.

Lena Nyberg säger: nej, det kan man tycka. Men föräldrarna måste också kunna försörja familjen. Dessutom trivs många med att jobba, och därför måste det gå att förena både jobb och barn.

Mira säger: Vad tycker du är det största problemet för svenska barn?

Lena Nyberg säger: Dels är det stressen, dels är det de ökande sociala orättvisorna.

amiee säger: vad tycker du om "barn-stjärnor" som till exempel Bubbles som uppträder i minimala kläder, och är hårt sminkade?

Lena Nyberg säger: Jag tror tyvärr att de många gånger är förebilder för andra barn och det är nog inte bra att exponera barn på det sättet.

Nora säger: Borde inte politiker vara ute på skolor och se hur stressigt och hur mycket vi får och göra i skolan idag? Stress kan leda till mycket. Och man vill väl ungdomars bästa elle hur?

Lena Nyberg säger: Jag tycker att både politker och föräldrar ska vara ute på skolorna och träffa barn och personal. När det gäller politiker är många ute i skolorna, men kanske inte tillräckligt mycket.

John säger: Hej! Undrar varför inte lagstiftningen skulle kunna ge Lärarna mer makt i skolsalen... ingen respekterar dem då de vet att de inte får göra något...

Lena Nyberg säger: Jag tror inte att man ska skaffa sig respekt genom lagstiftning. Duktiga och professionella lärare borde kunna skaffa sig respekt ändå. Man bör ha respekt för varandra i alla situationer.

lena2 säger: vad tänker du göra för barn med DAMP och hur dom har det i skolan

Lena Nyberg säger: Vi på BO ska titta över vilka problem barn med funktionhinder har. Jag vill gärna ha förslag på vad som behöver göras.

Ola säger: Det diskuteras "körkort" för att ha hund. Borde man inte införa en obligatorisk föräldrautbildning för nyblivna föräldrar ?

Lena Nyberg säger: Att skaffa körkort för att få barn är nog att gå lite långt. En föräldrautbildning måste nog vara frivillig.

FRIS-medlem säger: "Barnets bästa" är något som skrivits in i föräldra balken, hur anser du man kan definera detta bättre för att undvika otydligheter?

Lena Nyberg säger: Det måste man göra inom varje område. Det går inte att göra generellt. I varje situation måste man se vad som är barnets bästa.

barnbudsmannen säger: jag är mobbad vad ska man ringa då??

Lena Nyberg säger: Om du är mobbad är det bäst att ringa till BRIS, eller att prata med vuxna i skolan.

Foppan säger: Vad anser du om det ökade ungdomsvåldet? Det är ofta unga människor inblandade, 12-13 åringar....

Lena Nyberg säger: Det borde inte samhället acceptera. Vi måste i skolorna prata mycket mer om respekt och hur man ska bete sig mot varandra.

Mark säger: Varfor tycker du och maanga i Sveriga att regeringen ska bestamma sa mycket for familjer?

Lena Nyberg säger: Jag tycker inte regeringen ska bestämma om familjen, däremot vill vi skapa goda förutsättningar för familjerna.

Djurgårdarn säger: VAD TYCKER DU OM SNATTARE?

Lena Nyberg säger: Det är naturligtvis inte rätt att snatta.

Viola säger: Barn tycks vara så styrda nuförtiden genom skola och arrangerade aktiviteter hela eftermiddagarna - saknas det inte äkta frihet/fritid?

Lena Nyberg säger: Det är nog olika från barn till barn. Men både vuxna och barn behöver nog ha tid för sig själv.

emil säger: Vad vill du göra åt att så få barn känner till sina rättigheter i skolan?

Lena Nyberg säger: Jag tycker att vi måste informer till kommuner och skolpersonal så att de i sin tur kan informera barn och unga.

Örfil Mohammed säger: Tycker du att det är rätt att bestraffa föräldrarna om det går snett för deras barn?

Lena Nyberg säger: Nej, verkligen inte. Man ska däremot stötta föräldrarna om man märker att det börjar gå snett för deras barn.

abab säger: Vad tror du är den vanligaste orsaken till att ett barn/ungdom mobbas?

Lena Nyberg säger: Ofta handlar det om utseende eller bakgrund. Men enligt undersökningar handlar det om att även mobbaren är eller ha varit mobbad.

Lena Nyberg säger: Tack så mycket för en trevlig stund. Hör gärna av er till BO med frågor eller förslag.