Byggstrejken över - arbetsgivarna gick med på fackets krav

NYHETER

STOCKHOLM

Byggnads blåste på tisdagskvällen av sin strejk. På onsdagen återgår de strejkande byggjobbarna till sina arbeten.

Detta sedan Sveriges byggindustrier gått med på fackets krav om att avstå från begränsningar i utbetalningarna vid ackordsarbete.

- Vi avblåser strejken därför att byggarbetsgivarna har gått med på vårat sista krav. Det rör sig om utbetalningsnivåerna vid premieackordsarbete. Det var det enda som återstod och som vi har bråkat om de här senaste dagarna. Vi är jätteglada, säger Monica Swärd, presschef på Byggnads.

Enligt Byggnads innebär det att byggarbetarna garanteras att vid ackordsarbete få ut 90 procent av den genomsnittliga förtjänsten i avdelningen under föregående år. Arbetsgivarna ville ha in ett tak i ersättningen det andra och tredje året, säger Swärd.

"Gav efter"

Bo Antoni, vd på arbetsgivarsidans Sveriges byggindustrier, sade i en första kommentar till TT att han är väldigt nöjd med beskedet från Byggnads.

- Vi har beslutat att ge efter för Byggnads maktspråk.

Efter mindre än två dygns funderande beslutade alltså arbetsgivaren att strejken blev för kostsam.

- Vi ser det inte som att vi kastat in handduken utan som ett steg i den vidare färden framåt. De här lönesystemen kommer att ändras framöver det är jag övertygad om, säger Antoni.

Han beräknar att strejken kostat cirka 50 miljoner kronor och lika mycket för underleverantörer.

Oberoende kommission

Enligt ett pressmeddelande kommer Byggindustrierna nu att starta en egen oberoende kommission som ska se över villkoren i hela byggbranschen.

"Detta är bara en kortsiktig vinst för Byggnads", heter det i pressmeddelandet.

Totalt strejkade drygt 4 000 medlemmar i Byggnads runt om i landet sedan i måndags.

Under tisdagen bad Byggnads de tre fackförbunden Seko, Elektrikerförbundet och Målareförbundet om stöd. Byggnads ville att de skulle ställa upp på sympatiåtgärder vid de byggarbetsplatser som är uttagna i strejk.

Byggnads ordförande Ove Bengtsberg var öppen för en utvidgning, i första hand bland maskinentreprenörerna, om inte konfliktåtgärderna gav resultat.

Överenskommelsen om ett löneavtal är påskrivet av båda parter.

  - Vi ser det som en fullständig seger. Skönt att äntligen få med ett ord i laget, sade Byggnads förhandlingschef Gunnar Ericson till TT vid fackets pressträff på tisdagskvällen.

Var frågan om utbetalningsnivåerna för ackordsarbete en tillräckligt viktig fråga för att gå ut i strejk?

  - Ja, det var en viktig principfråga.

Det här handlade strejken om:

TT ( )