Byggstrejken över - arbetsgivarna gick med på fackets krav

NYHETER

Byggnads blåste på tisdagskvällen av sin strejk. På onsdagen återgår de strejkande byggjobbarna till sina arbeten.

Detta sedan arbetsgivarna gått med på fackets krav när det gäller ersättningen för ackordsarbete.

- Jag trodde inte på det förrän jag fick se den skriftliga överenskommelsen, säger Byggnads ordförande Ove Bengtsberg sedan han överraskande fått besked om att arbetsgivaren Byggindustrierna gått med på fackets samtliga krav.

Bengtsberg anser att det var nödvändigt att ta till strejkvapnet.

- Det handlar om att våra medlemmar ska få vara med att påverka lönesystemen och det är en viktig princip att slåss om, säger han.

Byggindustrierna har nu gått med på fackets krav om att avstå från begränsningar i utbetalningarna vid ackordsarbete. Men Bengtsberg utesluter inte att lönesystemen kan komma att ändras i framtiden om medlemmarna vill det.

Ett nytt treårigt löneavtal är påskrivet av båda parter.

Överenskommelsen ger löneökningar på sammanlagt 8,5 procent

under avtalsperioden, vilket motsvarar nivån i andra avtal

slutna under våren.

Långt borta

Bengtsberg och de andra i förhandlingsdelegationen satte under natten till onsdagen igång att kalla tillbaka alla strejkande till sina arbeten. Förutom att de var tvungna att få tag i samtliga fanns ytterligare ett problem.

- Det är många som åkt hem till sina bostadsorter långt från byggena och de måste nu ta sig tillbaka, säger Ove Bengtsberg.

Enligt Byggnads innebär överenskommelsen att byggarbetarna garanteras att vid ackordsarbete få ut 90 procent av den genomsnittliga förtjänsten under föregående år. Arbetsgivarna ville ha in ett tak i ersättningen det andra och tredje avtalsåret, vilket det nu alltså inte blir.

"Gav efter"

Bo Antoni, vd på arbetsgivarsidans Sveriges byggindustrier, sade i en första kommentar till TT att han är nöjd med beskedet från Byggnads att strejken är avblåst.

- Vi har beslutat att ge efter för Byggnads eftersom det är orimligt att låta den här konflikten pågå.

Efter mindre än två dygns funderande ansåg alltså arbetsgivaren att strejken blev för kostsam.

- Vi ser det inte som att vi kastat in handduken utan som ett steg i den vidare färden framåt. De här lönesystemen kommer att ändras framöver det är jag övertygad om, säger Antoni.

Han beräknar att strejken kostat cirka 50 miljoner kronor och lika mycket för underleverantörer.

Oberoende kommission

Enligt ett pressmeddelande kommer Byggindustrierna nu att starta en egen oberoende kommission som ska se över villkoren i hela byggbranschen. "Detta är bara en kortsiktig vinst för Byggnads", heter det i pressmeddelandet.

Totalt strejkade drygt 4 000 byggnadsarbetare runt om i landet sedan i måndags.

Det här handlade strejken om:

Varg Gyllander/TT Tomas Bengtsson/TT