Två tjänstemän på Migrationsverket häktade

NYHETER

NORRKÖPING

Två anställda på Migrationsverket i Norrköping häktades på tisdagen misstänkta för att ha beviljat utländska brottslingar svenskt medborgarskap.

Tjänstemännen misstänks bland annat för grovt tjänstefel. En av dem misstänks även för mutbrott.

Utredningen kan komma att växa till ett 20-tal fall.

De båda männen, en 44-årig handläggare och en 59-årig beslutsfattare, togs ur tjänst redan i februari misstänkta för att i strid mot reglerna ha beviljat två utländska medborgare som dömts för brott svenskt medborgarskap.

Den misstänkte 44-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt tjänstefel, dataintrång och mutbrott.

Den 59-årige tjänstemannen häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt tjänstefel.

- Alldeles före häktningen fick jag reda på att vid två tillfällen har personer som beviljats medborgarskap av de båda satt in pengar på den ene mannens bankkonto. Därför handlar det nu också om mutbrott. Jag ser en obehaglig koppling, säger chefsåklagare Torsten Angervåg till TT.

Den 59-årige mannen har tidigare varit åklagare, uppger TV4:s Nyheterna.

Härvan kan växa

Han uppger att summorna är förhållandevis små, "ett antal tusen kronor". De som satt in pengarna inte är samma personer som tidigare felaktigt beviljats medborgarskap och som förorsakade att tjänstemännen avstängdes från Migrationsverket.

- Jag vill betona att vi nu måste utreda hur det kommer sig att transaktionerna skedde. Det kan finnas kopplingar mellan dem som satt in pengarna och de första två, säger Angervåg.

Anledningen till att chefsåklagaren anhållit och sedan begärt männen häktade är att det fanns risk för att de skulle försvåra utredningen.

Angervåg vill inte berätta vilka brott de båda personer som regelstridigt fått svenskt medborgarskap begått. Uppgifterna skulle kunna ge signaler till andra inblandade vilka fall det rör sig om. Det skulle försvåra utredningen, uppger han.

Fler fall

Utredningen kan möjligen växa till ett 20-tal fall. Migrationsverkets kontroll visar att ett tiotal tidigare dömda personer kan ha beviljats medborgarskap av männen. Dessutom finns ett tiotal personer med stora skulder eller som har vistats för kort tid i Sverige. Även husrannsakningar hos männen har visat att det rör sig om fler fall.

- Så ser misstankarna ut i dag. Sedan får vi se vad som går att bevisa, säger Angervåg.

Verket upptäckte självt tjänstefelen vid sin säkerhetskontroll och anmälde dem till polisen. Medborgarskapen utfärdades någon gång under förra året.

Ovanligt

- Det här skadar självklart vårt rykte. Men ändå visar det att våra kontrollrutiner fungerar, säger Lena Häll Eriksson, Migrationsverkets generaldirektör.

Hon uppger att verket överväger att göra fler stickprovskontroller.

Att tjänstemän vid statliga verk missbrukar sin ställning på detta sätt är mycket ovanligt. Men det har hänt en gång tidigare på dåvarande Invandrarverket.

Torsten Angervåg understryker också att inga fler tjänstemän på Migrationsverket för närvarande misstänks för något som helst brott.

Tomas Bengtsson/TT Michaela Agoston/TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM