Förslag om fritids på alla skolor

NYHETER

Fritidsverksamheten i Stockholm har skurits ned under många år.

Nu vill socialdemokraterna införa fritidsklubbar för alla elever i årskurs 4-6.

- Alla borde få ha det så här, säger Olof Indahl, 12, på fritidsklubben vid Mariaskolan i Stockholm.

Foto: PETER TINNERT
Olof Indahl, 12, tycker att förslaget om fritidsklubb på alla skolor är toppen. - Vad ska man annars göra på eftermiddagarna? undrar han.

Skolorna har ansvar för att alla elever till och med årskurs sex har någon form av verksamhet att gå till efter skolan. Men under 90-talet har fritidsverksamheten i Stockholm näst intill halverats.

En undersökning från Lärarförbundet visar dessutom att det i praktiken saknas fritids på 40 procent av skolorna i Stockholm, värst är det i områden där behoven är som störst.

Nu vill den politiska oppositionen i Stockholm satsa upp till 200 miljoner kronor på att varje skola ska ha en fritidsklubb för alla elever i årskurs 4-6.

Beräknas kosta 200 miljoner

Som förebild står fritidsklubben på Mariaskolan på Södermalm i Stockholm. Den drivs som ett personalkooperativ och tar emot elever från årskurs tre till nio.

- Om inte det här fanns vet jag inte vad jag skulle göra på eftermiddagarna. Gå hem och ha tråkigt antar jag, säger Olof Indahl som brukar stanna på fritidsklubben fram till klockan 17 varje dag.

Reformen beräknas kosta upp till 200 miljoner kronor. Det vill oppositionsborgarrådet Erik Nilsson (s) finansiera med en skattehöjning på 13 öre, eller 130 kronor per intjänade 100 000 kronor/år.

Det nuvarande politiska styret i staden är kallsinnigt.

- Man kan inte rycka ut en utgift ur stans budget och finansiera genom skattehöjningar, säger Carl Cederschiöld, finansborgarråd (m) i Stockholm.

Olle Castelius, Åsa Kristoffersson

ARTIKELN HANDLAR OM