Polismän gillrade fälla - granskas

NYHETER

Utvisningen av flyktingen Flurim Krasnici har blivit ett fall för rättvisan. En förundersökning inleddes i går mot polismännen som lurade honom med ett falskt brev.

Det var den 14 februari som flyktingen Flurim Krasnici kom till Migrationsverket i Norrköping för att få information om en praktikplats han blivit lovad i ett brev. Men i stället för ett utlovat samtal blev han gripen av polis och utvisad till Kosovo.

- Moraliskt är det fullständigt åt helvete att göra så här och det är bra att åklagaren agerar, säger advokat Hans Orrenius som företräder Flurim Krasnici och hans familj.

Fallet anmäldes till polisen som gjorde en internutredning. Denna har nu resulterat i att kammaråklagare Ulf Bark Holst inlett en förundersökning för att se om polis och Migrationsverket agerade riktigt när de gillrade sin fälla.

Familj i Sverige

Flurim Krasnici och hans familj hade visserligen ett utvisningsbeslut hängande över sig men myndigheterna visste var familjen fanns och kunde ha valt en annan metod än att sända ett falskt brev till dem.

Nu resulterade utvisningen också i att familjen splittrades. Medan Flurim Krasnici fördes till Kosovo finns hans hustru Sabina och parets småbarn Isofi och Adnan kvar i Sverige.

Här väntar de oroligt på att få veta vad som hänt deras make och far. Krasnici fick inte stanna i Kosovo utan skickades i stället vidare till Makedonien. Där försvinner sedan alla spår efter honom.

Thomas Gustafsson