Anställd vid polisen misstänks för mord

Utredningen sker under största sekretess i Malmö

NYHETER

MALMÖ

En anställd vid polisen i Skåne misstänks för mord.

Mordet har enligt misstankarna skett utanför Norden före 1996.

- Jag kan bara bekräfta att jag har beslutat inleda en förundersökning, säger chefsåklagare Kristian Augustsson.

Foto: FREDRIK HJERLING
Förtegen åklagare Chefsåklagare Kristian Augustsson vill inte avslöja några detaljer kring mordet. Men enligt uppgifter som läckt ut från polisen ska det ha skett utanför Norden före den 31 december 1995.

Det misstänkta mordet utreds under största sekretess av internutredningsgruppen vid Malmöpolisen.

Chefsåklagare Kristian Augustsson är mycket sparsam med kommentarer, men säger att han tog beslutet om förundersökning efter att polisen i Malmö fått uppgifter om det misstänkta brottet.

Han vill inte avslöja om den misstänkte är en civilanställd inom polismyndigheten eller en polisman. Han vill inte heller berätta vilken relation mordoffret har till den misstänkte.

Vill inte störa utredningen

- Vi ska hålla förhör med de inblandade och jag vill inte lämna några uppgifter som kan störa utredningen eller förvarna den misstänkte, säger Kristian Augustsson.

Den misstänkte polisanställde är ännu inte delgiven misstanke om mord. Uppgifterna om det misstänkta mordet är enligt chefsåklagaren intressanta, men fortfarande vaga.

De få uppgifter som läckte ut från polisen i går var att mordet ska ha skett före den 31 december 1995 och att brottet ska ha skett utanför Norden.

Skedde troligen inte i tjänsten

- Det är ofta så i en utredning att man i inledningsskedet inte vet exakta tidpunkten för när ett brott ska ha skett, säger en poliskälla till Aftonbladet.

Enligt vad Aftonbladet erfar har brottet inte skett i tjänsten utan snarare under en semesterresa.

På en direkt fråga om det kan röra sig om en polisman under FN-tjänstgöring svarar Kristian Augustsson att "det troligen inte är så".

Han vill heller inte avslöja hur polisen fick uppgifterna om mordmisstankarna.

- Inga kommentarer. Det enda jag kan säga är att det inte är någon utländsk polismyndighet som bett oss om hjälp med utredningen.

Per-Ola Ohlsson