”Jag betedde mig dumt”

Peter Wahlbeck dömd för hot mot tjänsteman

NYHETER

Skådespelaren och ståuppkomikern Peter Wahlbeck, 38, dömdes i går till 7 000 kronor i böter för att ha skrämt en kvinnlig parkeringsvakt. Han körde rakt mot henne och bromsade på en meters håll.

- Jag kunde ha fått fängelse - det slapp jag. Jag betedde mig dumt och parkeringsvakten gjorde helt rätt, säger Peter Wahlbeck.

Sollentuna tingsrätt utdömer 70 dagsböter à 100 kronor för brottet "hot mot tjänsteman".

Den 22 februari 1999 skulle Peter Wahlbeck hämta anhöriga på Arlanda.

De var försenade och när Peter Wahlbeck går ut för att förnya sin parkeringsavgift har just en kvinnlig vakt skrivit en böteslapp. Ursinnig skäller Peter Wahlbeck ut henne och kallar henne bland annat för "jävla svin".

Den kände komikern sätter sig i bilen, kör med motorn på högvarv mot parkeringsvakten, kör upp med framhjulen på gångbanan, stannar en meter från henne och skrattar åt henne.

Ett pinsamt pojkstreck

- Sådant gör man när man är förbannad, man stressar upp sig och överilar.

I rättegången betecknade Peter Wahlbeck det hela som en "skämtgrej", "ett pinsamt pojkstreck". Men han bad också om ursäkt: "Jag är hemskt ledsen för att jag skrämt lapplisan."

Parkeringsvakten uppgav vid rättegången att hon blev "rädd och arg och ville prata med honom, men han körde därifrån".

Tingsrätten konstaterar att bilens hastighet var låg och att "gärningen kan bedömas som ringa".

- 7 000 kronor är mycket pengar. Det är dyrt att bråka med parkeringsvakter. Men det är väl rättvist. Inte mycket att säga.

P-vakten fortsatte jobba

Även om Peter Wahlbeck oförbehållsamt bett om ursäkt så tycker han idag att parkeringsvakten överreagerade.

- Det är kanske litet av en storm i ett vattenglas från hennes sida, hon säger att hon blev rädd, men hon jobbade ändå kvar hela dagen.

Peter Wahlbeck ser böterna som "en extra skatteinbetalning".

- Samhället vill statuera exempel med sådana som mig, offentliga personer. Vi får ta mer stryk. Men de 7 000 kronorna kommer kanske handikappade till nytta. Domen var rättvis.

Skämtar om händelsen

Själv har Peter Wahlbeck dragit en del nytta av händelsen.

- Jag har redan skämtat om saken i mina egna framträdanden, man kan göra något kul av det tragiska, det är det som är mitt jobb. Jag är en av Sveriges roligaste ståuppkomiker, den enda roliga förmodligen.

Bengt Michanek