Outlaws MC etablerar sig i Stockholm

NYHETER

En avdelning till Outlaws MC har bildats i Sverige.

Den internationella mc-klubben är konkurrent till Hells Angels och Bandidos.

- Detta kan vara ett hot mot mc-freden, säger poliskällor.

Foto: URBAN ANDERSSON
Klubbstuga Här i Stockholmsförorten Spånga ligger Outlaws MC:s nya högkvarter i Sverige. Polisen befarar nu att konkurrenterna Hells Angels och Bandidos kommer att reagera negativt.

Outlaws MC är en av de tre stora ökända mc-klubbarna som hårdbevakas av polis över hela världen. Den finns bland annat i Norge.

I januari 1997 sköts två medlemmar ned på öppen gata i Oslo. En av dem var presidenten Thore Holm Hansen, som i dag sitter fängslad i USA.

Efter en fest i Ludvika i helgen utnämndes Udda MC i Stockholm till en Outlaws-klubb.

Polisen inväntar reaktioner

Skylten till klubblokalen i Spånga har nu ersatts med ett Outlaws-märke. Men ännu har polisen inte sett att medlemmarna bär nya västar eller ryggmärken.

Uppgifter tyder också på att Outlaws har knutit kontakter bland grova brottslingar i Sverige.

Polisen väntar spänt på reaktionen från Hells Angels och Bandidos.

Nyetableringen kommer vid en tidpunkt när det råder fred mellan dessa mc-klubbar. Outlaws nya avdelning kan i värsta fall påverka vapenvilan.

Klubbens symbol är en dödskalle, men de korslagda benknotorna är utbytta mot två vevstakar.

Expanderar även i Tyskland

Det tiotal medlemmar som ingår i svenska Outlaws är dock inte kända för någon grövre kriminalitet. Klubben har sedan tidigare vänskapsband till både Bandidos och Hells Angels.

Det har länge kommit signaler om att Outlaws velat expandera i Europa. I helgen upptogs också 25 avdelningar i tyska Ghost-Riders MC i Outlaws. Även på Irland ska nya avdelningar ha bildats.

Trots att framryckningen ses av polisen som en potentiell risk har Outlaws i Tyskland deklarerat fredliga avsikter:

"Vi kommer att respektera andra motorcykelklubbar och hojåkare om de är villiga att respektera oss", skriver klubben i ett uttalande daterat den 21 april.

Tre ökända mc-klubbar

Andreas Harne