Regeringen får bakläxa av länsrätten

NYHETER

Höjt barnbidrag ger sänkt socialbidrag - tvärtemot vad regeringen vill. Länsrätten i Vänersborg menar att Trollhättans kommun bröt mot lagen när de följde regeringens uppmaning.

Regeringen har fått bakläxa för sin vädjan till kommunerna att inte sänka socialbidraget för familjer som fick höjt barnbidrag vid årsskiftet.

Ett sådant beslut av en kommun strider mot både socialtjänstlagen och kommunallagens bestämmelse på likabehandling av medborgarna, enligt domen i Vänersborgs länsrätt i går.

Det var när regeringen, med Göran Persson i spetsen, upptäckte att familjer med barnbidrag riskerade att få sänkt socialbidrag som man gick ut med sin uppmaning.

Den hörsammades av bland andra Trollhättans kommun som höjde barndelen i socialbidragsnormen. Beslutet överklagades och nu tvingas kommunen backa.

Orättvist för familjer

- Utslaget är väldigt tråkigt för de familjer som drabbas och det blir orättvist jämfört med grannkommunerna som har höjt socialbidragsnormen för barnfamiljerna, säger Margreth Johnsson (s), kommunalråd i Trollhättan till TT.

De kommuner som redan höjt socialbidragsnormen berörs inte av domen. Men enligt Kommunförbundet blir det nu svårt för andra kommuner att följa efter.

Enligt socialminister Lars Engqvist ska regeringen nu höja barndelen i socialbidragsnormen i höst för att barnfamiljerna ska få den standardhöjning som var tänkt från början.

Andreas Fahlén