Leon blev offer för polisens nya batong

Nu gör han JO-anmälan

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
Kraftig skada Polisens slag träffade Leon Sanchez mitt i huvudet och han syddes med fyra stygn.
NYHETER

Leon Sanchez, 23, från Lund, är en av dem som skadades vid EU-demonstrationen i Malmö i helgen.

Han blev slagen med polisens nya expanderbara batong.

- Jag tänker anmäla detta till JO, säger han.

Polisens avdelning för interna utredningar i Malmö hade fram till igår kväll fått in 21 anmälningar.

- Ungefär hälften handlar om misshandel med knytnäve och batong, säger chefsåklagare Kristian Augustsson. Leon Sanchez fick ett kraftigt batongslagen decimeter ovanför vänster öra.

- Jag fick sys med fyra stygn, berättar han.

Utbildning i en dag

Den nya batongen är teleskopisk och i änden sitter en liten stålkula.

För att få bära den krävs en dags utbildning. Poliserna får då lära sig att slå på stora muskelgrupper, överarmar och lår. Men flera av demonstranterna talar om slag som träffade i huvud och i ansiktet.

Något som flera av polisens internutredare i Stockholm anser vara mycket farligt.

Thomas Ljung, polis i Angered och även legitimerad läkare, är kritisk mot ett moment i batongutbildningen som han anser är ett steg mot ökad brutalisering.

Då ska poliserna slå så många slag som de orkar på en madrasserad person under en minut. Syftet är att skapa ett ”ryggmärgsbeteende” i stressade situationer.

- Att med en metallbatong slå på en människa under en minuts tid skadar onödigt mycket och ska därför inte övas, säger Thomas Ljung.

Andra lovordar det nya vapnet.

Peter Karlsson, chef för tunnelbanepolisen och Torstein Norman, projektansvarig för den expanderbara batongen, tror att den kommer att minska våldet.

- Viktigast är att den är bättre i ett avskräckande syfte. Vi kan stå uppställda och hålla den framför oss utan att den syns. Sen fäller man ut den och lägger den på axeln. Den psykologiska effekten blir enorm, säger Peter Karlsson. Även den fysiska effekten är större.

”Folk står inte stilla”

Leif Lindqvist, insatschef vid EU-demonstrationen, säger att det aldrig utgick order om att den nya batongen skulle användas, men att den får användas om en enskild polis blir attackerad.

Hur kan det komma sig att man trots utbildningen ändå träffar med batongen i ansiktet?

- Vid en demonstration står inte människor stilla. Man kan inte säga till folk att stå stilla så att jag kan träffa en muskelmassa, säger Leif Lindqvist.

Även riksdagledamöter och Malmös kommunalråd Agneta Eriksson har JO-anmält polisens ingripande.

Har använts sedan 1999

Peter Karlsson, Katarina Larsson, Anders Johansson