Politiker skyldig miljon hos fogden

Har 142 betalningsanmärkningar: ”Inget jag är stolt för”

NYHETER

Bengt Almkvist (c) är fullmäktigeordförande i Söderköpings kommun.

Vid sidan om sitt politiska förtroendeuppdrag har han dragit på sig 142 betalningsanmärkningar och miljonskulder hos kronofogden.

- Detta är ingenting jag är stolt över. Och jag vore dum om jag sade att det inte påverkar förtroendet för mig, säger han till aftonbladet.se.

Bengt Almkvist: Jag befinner mig i en besvärlig situation som tar tid att ta sig ur.

Bengt Almkvist berättar för aftonbladet.se att han dragit på sig miljonskulderna i rollen som egenföretagare och att han kämpat med att reda ut situationen sedan 1995.

- Jag är en företagare som drivit ett företag som gått mycket dåligt, säger han.

Hans företag Sankt Anna Rederi AB sysslade med sjötransporter och entreprenadarbeten till sjöss. Under glansdagarna hade företaget 15 anställda.

Företaget likviderat

I dag är företaget likviderat och en konkursförvaltare gör sitt bästa för att sälja tillgångar som ska rädda fullmäktigeordförande Almkvist ifrån en ekonomisk krasch. Likvidationen beslutades sedan Bengt Almkvist trots påminnelse inte lämnat in någon årsredovisning till Patent - och registreringsverket.

- Nu i år ska skulden vara reglerad och jag lovar göra rätt för mig, säger Bengt Almkvist.

Samma löfte gav han för ett år sedan. Då var han skönstaxerad för nära 1,8 miljoner kronor. Han var skyldig föreningsbanken omkring 1,6 miljoner kronor och ytterligare ett par företag 100 000 kronor.

"Besvärlig situation"

Enligt Norrköpings tidningar är läget i dag i stort sett oförändrat. Några skulder är betalda, andra har tillkommit.

- Jag befinner mig i en besvärlig situation som tar tid att ta sig ur, säger Almkvist.

Han har dessutom lyckats dra på sig skatteskulder hos kronofogden, en följd av Almkvists vana att skönstaxera. Till detta tillkommer krav för obetalda bilskatter för tre olika fordon. I dag finns Söderköpings ordförande i fullmäktige noterad hos kronofogden i 29 fall och skulderna uppgår till cirka 2,5 miljoner kronor.

Samtidigt har han just lämnat i sin senaste deklaration - den för 1998.

Hur påverkar detta förtroendet för dig som ledande kommunpolitiker?

- Det är naturligtvis inte roligt. Men detta handlar inte om ett privat utsvävande, utan om ett företag som gått dåligt. Och jag gör allt för att göra rätt för mig.

Skönstaxeringar och sena deklarationer?

- Jag gör ingen hemlighet av det här. Att lämna in deklarationen sent kan vara ett taktiskt drag i en sådan här situation, säger Almkvist.

Och detta säger en kommunordförande och centerpartist som väl även ska vara ett föredöme för företagare?

- Det här är inget jag är stolt över, men jag spelar med helt öppna kort och jag vill göra rätt för mig.

Kan du sitta kvar som ordförande i kommunfullmäktige?

Ingen har uppmanat mig att lämna mitt uppdrag. Men jag vore dum om jag sade att detta inte påverkar förtroendet för mig.

Bengt Almkvist har dock inte gett upp sina företagarplaner. Efter likvidationen av aktiebolaget driver han verksamheten vidare i enskild firma.

- Jag måste försörja mig och min familj. Det politiska uppdraget blir man inte rik på, säger han.

Clae Thunblad