Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Vångavallen är en arena för division 2”

Ordföranden i Kvastarna betygsätter allsvenskans alla arenor

- Vi åker ner till Vångavallen en vardag. Där spöregnar det och blåser. Vi får stryk av ett defensivt Trelleborg, trots att vi har stort spelövertag.

Där har ni Kvastarnas 34-årige ordförande Lars Brinks mardrömsresa.

Mardröm eller inte. Så här ser det ofta ut på bortaresorna till Trelleborg. Vångavallen ligger nära havet. Därför blåser det ofta. Trelleborg är ett lag med få profiler, men många grovjobbare. Därför för ofta motståndarlaget matcherna, men åker ändå hem utan poäng.

Hoppas på nybygget

Publiken är lätträknad. Därför blir det inget tryck på läktaren. Arenan är heller inget skrytbygge. Inte än i alla fall.

- Jag har sett att de börjat bygga om. Jag vet inte när de ska bli klara, men jag hoppas att det blir snart, eftersom vi inte har något skydd mot regn, säger Lars Brink och fortsätter:

- Vi står i en hörna, där läktaren inte är mycket högre än planen. Det blir väldigt svårt att se. Arenan hör inte hemma i allsvenskan. Snarare i division 2.

Många kritiserar Vångavallen

Många är de supportrar som fått nog av Vångavallen:

- Att kalla Vångavallen för en fotbollsarena är ett hån, säger Peter Åhlander, ordförande i MFF Support.

- Det är dålig stämning och dåligt spel där, säger Peking fanz Jimmi Johansson.

Självklart trivs Lars Brink utmärkt på Örjans vall. Men han tror inte att de gästande fansen gör det.

- Om jag var bortasupporter skulle jag sätta ett uselt betyg på Örjans vall. Det finns spår av gamla löparbanor där bortafansen står, så de kommer rätt långt ifrån planen och spelet.

Inget utbyte med Kärnan fans

Stämningen är dock god på Örjans vall. Annat är det på Olympia när Kvastarna åker dit. Rivaliteten mellan Halmstad och Helsingborg är stor. Även supporterföreningarna är i luven på varandra.

- Vi har inget som helst utbyte med Kärnan fans. Men det är ändå kul att se på fotboll där, eftersom själva arenan är Sveriges bästa.

Drömresan går till Olympia

Om Lars Brink fick fantisera ihop en bra bortaresa, skulle den därför gå till Olympia. Där skulle det till skillnad från i verkligheten finnas tak på kortsidorna.

Publiken skulle inte vara de förhatliga Kärnan fans utan Bajen fans och poliserna skulle vara lika tillmötesgående som de på Gamla Ullevi.

Där har ni Lars Brinks drömresa. Den går inte till Trelleborg.

    Kvastarnas ordförande, Lars Brink, sätter här betyg på de allsvenska arenorna.

Bedömningen har gjorts utifrån hur bortasupportrarna tas emot, placeras på arenan och hur bra sikten är för dem. Idrottsparken i Sundsvall har inte betygsatts, eftersom Lars inte har varit där.

Vångavallen

"De håller på att bygga om den, men i dagsläget är Tjångavallen sämst i Sverige. Vi står placerade i en kurva med liten nivåskillnad till planen."

Malmö Stadion

"Ja (suck) vad ska man säga. Jag gillar inte de här kombinationsbyggena från 50-talet. Löparbanorna gör att man kommer långt ifrån spelet."

Ryavallen

"Arenan är i stort behov av renovering. Ryavallen har inga kortsidor, så vi står uselt placerade på ena långsidan. En svag tvåa."

Gamla Ullevi

"Det är en fin kompakt arena. Som bortasupporter är det lite svårt att se, eftersom man står för nära planen och inte får någon överblick."

Idrottsparken Norrköping

"En klart godkänd arena. Vi brukar stå på kortsidan. Där är läktarna rätt höga, så man brukar se jättebra."

Råsunda

"En fin fotbollsarena som tyvärr börja bli lite sliten. Den känns också rätt tom, när det inte är många tusen på läktarna."

Eyravallen

"Vi brukar få ett bra mottagande i Örebro. Deras fans hade till och med förberett ett fyrverkeri åt oss när vi hade chans att säkra SM-guldet där 1997. Det tycker jag förtjänar ett extra plus i kanten."

Rambergsvallen

"Vi står mycket bra under tak på ena långsidan. Det är dåligt med kiosker och toaletter. De säljer heller ingen folköl."

Olympia

"Trots att jag föraktar laget, måste jag säga att det är Sveriges bästa fotbollsarena. Man kommer nära spelet och får samtidigt bra överblick. Tråkigt att det har Sveriges sämsta publik. De har verkligen ingen som helst objektivitet."

StockholmsStadion

"Det är trivsamt att vara där. Stadion är gammal men mysig."

Söderstadion

"Det finns arenor där man ser och står bättre. Men det finns ingen annan arena där inramningen är så härlig som på Söderstadion. Bajen fans gör att det blir roligt att gå på fotboll."

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet