Välkommen till förorten, ministern

Dogge visade Bosse Ringholm runt i Alby

NYHETER

Dogge i Latin Kings guidade i går finansminister Bosse Ringholm i sitt Alby.

- Jag vill visa honom det som är positivt i förorten, säger Dogge.

Foto: LOTTE FERNVALL
A som i Alby Bosse Ringholm, Dogge Doggelito, 25, Gabriella Asso, 11, och Ziver Önen, 11, gör Alby-tecknet på Café Höjden.

Alby söder om Stockholm är ett klassiskt område från 60-talets miljonprogram. Invandrartätt, hög arbetslöshet och många sociala problem.

- Här finns det också kreativitet, kultur och kärlek. Vi är det nya Sverige. Men vanliga svenskar känner inte till oss eller den miljö vi bor i, säger Dogge.

Bosse Ringholm kunde knappast få en kunnigare ciceron. Dogge Doggelito, 25, har tillbringat större delen av sitt liv mellan husen i Alby centrum. Han bor fortfarande kvar, trots det stora genombrottet som hiphopstjärna med bandet Latin Kings.

Imponerad av engagemanget

Finansministern tittade på Språkförskolan, kulturcentret Rotemannen och fritidsgården Café Höjden som drivs av det turkiska fotbollslaget Konyaspor BK.

Varför ska ett fotbollslag driva en fritidsgård?

- Vi upptäckte att det fanns ett socialt behov att fylla. Vi var tvungna att ta det ansvaret vare sig vi ville eller inte, säger föreståndare Hasan Uludas.

Café Höjden väcker också minnen till liv hos Dogge.

- Här hade jag mitt första uppträdande. Vi hade inte en scen så jag fick stå på en bänk och sjunga, säger han.

Bosse Ringholm är imponerad av det engagemang som finns i Alby. Han intygar också att staten inte tänker minska det statliga stödet.

- Storstadssatsningen finns med i budgeten och vi har inga planer på att skära ner, säger han.

Olle Castelius