Abort-patienter ska registreras

Renée Nyberg: Det här är skandal

NYHETER

Kvinnor som gör abort ska registreras.

- Skandal. Det här kan skrämma unga tjejer till att fatta fel beslut, säger Renée Nyberg som själv gjort abort.

Socialstyrelsen föreslår att kvinnornas personnummer ska finnas i patientregistret. Uppgifterna ska användas till forskning och statistik, skriver Dagens medicin.se.

Enligt förslaget som lämnades vidare till regeringen i går ska samtliga aborter som utförs i öppen- och slutenvård vid sjukhus ingå i patientregistret. Det innebär även medicinska aborter, till exempel metoden abortpiller. Av integritetsskäl är det inte så i dag.

- Vi behöver de här uppgifterna för att kunna följa upp olika fall och kunna söka kunskaper om aborter och konsekvenser av olika metoder. Men det handlar om ett ytterst begränsat antal personer som kommer att ha tillgång till uppgifterna, säger Måns Rosén, chef vid Socialstyrelsens epidemiologiska centrum till Aftonbladet.

Register finns för olika sjukdomar

Tror du inte att kvinnor uppfattar även det här förslaget integritetskränkande?

- Jag kan förstå om de blir oroade om de inte känner till hur vi kommer att använda registret. Vi har redan bland annat cancerregister, register över nyfödda och över alla kirurgiska aborter. Det har landstingen haft sedan 1960-talet.

"Det är ett stort och svårt beslut"

Tv-profilen Renée Nyberg upprörs över förslaget. Hon gjorde själv abort som ung, vilket hon inte gått ut med offentligt förrän nu i vuxen ålder.

- Det är ett så stort och svårt beslut och något som kvinnan måste kunna välja att behålla för sig själv. Vissa unga tjejer har kanske inte ens vågat berätta om det för sina föräldrar.

Renée Nyberg anser att det här är ett steg tillbaka i utvecklingen. Själv skulle hon upplevt det mycket obehagligt att registreras.

Anders Milton, vd i Läkarförbundet, tycker att det är en svår fråga.

- Människor ska alltid ha rätt att säga nej till att vara med i ett register och avidentifieras om det är möjligt. Men i det här fallet måste vi nog acceptera situationen.

Det finns ett alternativt förslag där personnumret inte registreras. Beslut väntas fattas i höst.

Aborterna ökar hos de yngsta

Fatima Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM