Julia var nära att dö - fick svampmedicin

Läkaren får varning

NYHETER

Julia var bara en månad då hon blev sjuk. Hon hade svårt att andas, orkade inte amma och gick ned i vikt.

Läkaren skickade hem flickan med svampmedel.

När temperaturen föll till 34,6 grader fick föräldrarna rådet att klä på henne lite mer. Julia svävade då mellan liv och död.

Foto: MIKAEL LUNDGREN
TOGS INTE PÅ ALLVAR Då Julia var en månad gammal började hon hosta, kräktes och åt dåligt. Hennes temperatur sjönk till 34,6. Läkarens råd löd: Klä på flickan mer. - Att Julia gått ner i vikt skulle vi inte oroa oss för", säger mamma Camilla.

Drygt ett år har gått sedan Julias föräldrar sökte hjälp på Storumans sjukstuga. Dottern var förkyld med hosta och kräkningar. De senaste dagarna hade hon låtit tät i bröstet.

- Hon bara väste och orkade nästan inte vara vaken, berättar mamma Camilla som fick slemlösande hostmedicin med sig hem.

"Temperaturen osannolik"

En läkare bad föräldrarna vara uppmärksamma på flickan som var för tidigt född. Under helgen blev flickan sämre. Ansiktsfärgen skiftade i grå-vitt.

- Det gick inte att få ögonkontakt med henne. Hon bara flackade med blicken och såg plågad ut, säger Tommy.

Tisdag morgon åkte de till sjukstugan och påpekade att barnet gått ned i vikt och knappt åt. En vikarierande distriktsläkare kände på flickans mage och undersökte munnen. Läkaren upptäckte svamp i flickans mun och skickade hem familjen med recept på läkemedel mot svamp.

På kvällen visade termometern 34,6 grader. Camilla ringer sköterskan på sjukstugan som i sin tur kontaktar läkaren de träffat tidigare på dagen.

- Jag uppmanade mamman att sätta mer kläder på henne. Med tanke på att flickan mådde bra bedömde jag den låga temperaturen ganska osannolik, förklarar läkaren i en inlaga till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som granskat fallet.

De anser läkarens åtgärder så otillfredsställande att hon tilldelas en varning. Läkaren borde ha lyssnat på hjärta och lungor samt bett föräldrarna kontrollera temperaturen om den inte ansågs trovärdig.

"Hon var blå om ögon och mun"

Under natten blev flickan medvetslös.

- Hon reagerade inte när vi bytte blöja nästa morgon. När jag såg att hon var blå om ögon, mun och händer ringde jag igen, berättar Camilla.

Nu var dock en annan läkare jour. Han insåg allvaret och skickade barnet med ambulanshelikopter till barnintensiven i Umeå.

- De vågade inte lova något, men efter ett par dagar lyckades de häva infektionen, säger Tommy.

Caroline Hougner