S: Här kan unga få nya bostäder

Annika Billström: Vi vill satsa på billiga lägenheter för vanligt folk

1 av 8 | Foto: STEFAN MATTSSON
bodröm i förorten? Socialdemokraterna presenterar i dag flera förslag som ska lösa bostadskrisen i Stockholm. Bland annat ska stadsdelsnämnderna få i uppdrag att skaffa fram hus som kan byggas om till billiga ungdomsbostäder. Ett exempel är före detta Idrottens hus i Farsta. "Här kan man säkert bygga ett hundratal bra smålägenheter", säger oppositionsborgarrådet Annika Billström (s).
NYHETER

Nya billiga ungdomsbostäder i varje stadsdel - bland annat mitt i Farsta centrum.

Så vill socialdemokraterna lösa bostadskrisen.

I dag presenteras deras förslag som också utlovar hyressänkning med 4 000 kr/mån för en nybyggd trerummare i Hammarby sjöstad.

De bostadspolitiska förslagen markerar, i god tid inför valåret 2002, mycket tydligt den ideologiska motsättningen med borgerliga Stadshusledningens inriktning på bland annat utförsäljning av allmännyttan.

- Borgarna bygger och planerar bara för folk som kan köpa dyra bostäder, säger Annika Billström, oppositionsborgarråd (s) i Stockholm. Vi vill satsa på bra och billiga hyreslägenheter för folk med vanliga inkomster. Och på smålägenheter för ungdomar. Inte bara studentlyor, det finns ju massor av andra unga som av bostadsbristen nu tvingas bo kvar hemma eller kastas runt i tröstlöst andra- och tredjehandsboende.

I dag läggs s-förslagen i Stadshuset:

Fyra miljarder kronor satsas på allmännyttan och stans i dag så tynande hyresboende. Pengarna finns - med råge, enligt Annika Billström - i moderbolaget Stockholms stadshus AB.

Sätter hyrestak för Hammarby sjöstad

- Pengar som snotts från de allmännyttiga bolagen och som bör betalas tillbaka, säger Billström.

Socialdemokraterna sätter ett hyrestak för nybyggda lägenheter i exempelvis Hammarby sjöstad. Där krävs nu 12 000 kronor/månad för en trea på 80 kvadratmeter, alltså 1 800 kronor per kvadratmeter och år. S kräver max 8 000 kronor/månad, eller 1 200 kronor per kvad-ratmeter och år.

- Vårt förslag bygger på att marken är gratis de första fem åren och att en massa kringkostnader inte vältras över på byggföretagen, säger Billström. Vidare kalkylerar företagen i dag in outhyrda lägenheter, en obefintlig risk i Stockholm...

Stans 18 stadsdelsnämnder får i uppdrag att skaffa fram vardera ett hus som kan byggas om till ungdomsbostäder. Före detta Idrottens hus - även kallat Folksamhuset - vid Storforsplan i Farsta centrum tas som konkret exempel.

- Icke bärande innerväggar kan flyttas om så att man får många bra smålägenheter, säger Annika Billström. Säkert minst ett hundratal.

De renoverade två rivningshotade hus

Socialdemokraterna vill att ungdomarna själva ska kunna vara med. Så som skett i prisbelönta Framtidsloftet i Årsta. Där renoverade 57 ungdomar två rivningshotade gamla hus och flyttade in.

Idag, snart tre år senare, bor de bra och sköter husen själva.

Lenart Arnstad