Mys-Persson har gått hem i stugorna

Socialdemokraterna ökar med 3 procent

NYHETER

Mys-Persson har gått hem i stugorna.

Enligt den gallup som presenteras i dag är Göran Persson den partiledare flest vill se som statsminister efter nästa val.

Samtidigt får det socialdemokratiska partiet klart större sympatier än i mars.

Foto: ULF HÖJER
Göran Persson och socialdemokraterna går starkt fram i Gallups väljarbarometer för april.

Det går bra för socialdemokraterna. I den mätning som opinionsinstitutet Gallup gör varje månad får socialdemokraterna i april månad 36, 9 procent av väljarsympatierna, en uppgång med 3,2 procentenheter. Det är första gången i en Gallupmätning som socialdemokraterna hamnar över valresultatet på 36,4 procent.

Samtidigt ser 23,1 procent helst Göran Persson som statsminister efter riksdagsvalet 2002, en ökning med tre procentenheter och långt före de andra partiledarna.

Moderaterna backar

Under samma tid backar moderaterna med 1,8 procentenheter till 23,5 procent. Även partiledaren Bo Lundgren har backat i popularitet, 1,6 procentenheter färre vill se honom som statsminister efter nästa val, totalt 4,6 procent.

Vänsterpartiet ligger tillsammans med centern oförändrade vad gäller väljarsympatier i april. Gudrun Schyman är med sina 7,5 procent, den partiledare efter Göran Persson som flest vill se på statsministerposten efter nästa val.

Maud Olofsson ökade blygsamt

Centerpartiets nya partiledare Maud Olofsson fick en raketstart när hon tillträdde och lyfte partiets opinionssiffror. I april månads gallup är ökningen blygsammare, hennes stöd ökar med 0,6 procentenheter till 2,8 procent.

Miljöpartiet har minskat mest av alla jämfört med marsbarometern. Resultatet är det sämsta för partiet sedan i september förra året.

- Utvecklingen för miljöpartiet ser besvärlig ut. Partiet har också en låg andel andrahandssympatier och det visar hur stor reserven är för att växa, säger Nicklas Källebring, analytiker vid Svenska Gallup till TT.

Bygger på 1691 intervjuer

Mätningen omfattar 1 691 intervjuer och är utförd mellan 4 och 24 april.

En förklaring till socialdemokraternas och Perssons framgångar kan ha varit att EU-topp m,ötet i Älvsjö hölls strax innan mätningarna. Förväntningarna var höga på Göran Persson och han ansågs generellt ha levt upp till dem.

Vårpropositionen, som presenterades den 17 april kan också ha haft en viss betydelse för resultatet.

- Om det är budgeten som spelat roll så är det socialdemokraterna som vunnit på presentationen medan vänsterpartiet och miljöpartiet som dragit nitlotten, säger Nicklas Källebring till TT.

Annika Sohlander